БДЖ обяви подобрено разписание от 12 декември

БДЖ обяви подобрено разписание от 12 декември
Новото разписание за движението на влаковете на "Български държавни железници" (БДЖ), което влиза в сила от 12 декември, е с по-добри връзки, по-кратки престои и по-малко спирания, похвалиха се в четвъртък от холдинга. Много от направените промени в новия график за движение на влаковете са съобразени с постъпили през годината искания от страна на клиенти на БДЖ.

В рамките на новото разписание са сведени до минимум технологичните престои и спирания на влаковете, подобрени са връзките между влаковете във възелните гари, както и са заложени по-удобни за пътниците часове на заминаване, похвалиха се от БДЖ. От съществено значение за подобряване на обслужването е удължаването на маршрутите на някои влакове, както и пускането на допълнителни влакове.

През 2011 г. БДЖ ще осъществяват превоз на пътници с 619 влака, от които 27 международни бързи влака, 91 бързи влака, (като 19 от тях са със задължителна резервация), 149 пътнически влака и 352 крайградски пътнически влака.

По удължен маршрут ще се движат два бързи влака между Пловдив и Шумен, които вече ще пътуват между Пловдив и Варна. Тези два влака ще осъществяват връзка на гара Горна Оряховица с бързите влакове между София и Русе.

Удължен е маршрутът и на някои пътнически и крайградски пътнически влакове в различни райони на страната. Един сутрешен крайградски пътнически влак от Карлово за Златица, вече ще пътува до София през гара Подуяне. Следобедният пътнически влак от София за Копривщица вече ще се движи до Карлово. По удължен маршрут ще пътува и един следобеден пътнически влак от Карнобат за Варна, който вече ще заминава от Сливен.

В района на Горна Оряховица е удължен маршрутът на един пътнически влак от Стара Загора за Горна Оряховица, който вече ще пътува до Русе. Освен това се осигурява удобна възможност за директно пътуване между университетските градове Свищов, Велико Търново и Габрово, като се удължава маршрутът на някои влакове между Свищов и Велико Търново до Габрово и в обратна посока. По този начин се създава и удобна връзка с тези влакове по направленията Русе – Габрово и Варна – Габрово. За подобряване на обслужването на пътниците в региона на Горна Оряховица, които сутрин пътуват с влак до работните си места, се удължава маршрута на един пътнически влак от Стражица за Горна Оряховица, който вече ще тръгва от Търговище.

По удължен маршрут ще се движат и два крайградски пътнически влака между София и Дупница, които вече ще пътуват между София и Благоевград. През дните понеделник, сряда, петък и неделя ще бъде удължен маршрута и на някои влакове между Левски и Ловеч, които вече ще се движат между Левски и Троян.

С въвеждането на новия график за движение на влаковете ще бъдат пуснати и нови влакове по различни направления на страната. За да бъде подобрено обслужването на работниците и учениците, които пътуват с влак в региона на Пловдив, ще бъдат пуснати два пътнически влака между Пазарджик и Пловдив, които ще се движат през делничните дни от седмицата. По същата причина се назначават и два пътнически влака между София и Червен бряг, чрез които да бъде осигурен удобен железопътен транспорт за пътниците в участъка между Мездра и Червен бряг. Допълнителен влак ще се движи и по маршрута от Шумен за Горна Оряховица, който ще заминава в 16:20 ч. с изключение на неделните дни, когато ще тръгва от Шумен в 17:00 ч.

Бързите влакове със задължителна резервация "Бургас Уикенд” и "Варна Уикенд”, които БДЖ пуснаха преди началото на летния сезон, ще продължат да се движат и през 2011 г. Влакът "Бургас Уикенд”, който тръгва в неделни дни от Бургас в 15:20 ч. и пристига в София в 21:30 ч., вече освен на гарите Пловдив и Стара Загора, ще спира и на Ямбол в 16:40 ч.

Във връзка с реконструкцията на жп линията Пловдив-Свиленград са разработени трасета на четири пътнически влака, които ще пътуват по маршрут Пловдив – Свиленград – Пловдив. Тяхното движение ще е според строително-ремонтните дейности в участъка.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?