БДЖ пак предлага общи карти с градския транспорт

Снимка: БГНЕС

Общи карти за пътуване с БДЖ и градския транспорт, които да започнат да връщат пътниците на държавните железници, намаляващи с 8-10 на сто годишно, предложиха от националния жп превозвач по време на дискусия във вторник за интеграцията на разписанията на релсовия и автобусния общински транспорт. Възможността за обвързване на жп и междуселищните и градския автобусни превози за по-голямо удобство на пътниците се обсъжда от години, но до реален резултат така и не се стига.

По думите на Димитър Костадинов, управител на "БДЖ-Пътнически превози", вариант е компанията да се споразумее с общините за взаимна отстъпка в цените на картите, за да може да се издават общи такива, които да позволяват на пасажерите от крайградските зони на София в посока Перник и Своге, пътуващи ежедневно, да ползват обща карта за жп и градския транспорт. По думите му това може да се реализира и в останалите големи градове на страната.

Такава практика имат голяма част от европейските железници, които кооперират билетите си както с градския транспорт, така и с големи културни и спортни прояви, които привличат туристи от други градове и страни.

Костадинов коментира, че макар и превозвачът да има губещи линии, не се предвижда тяхното закриване или разреждане на пътуващите по тях композиции.

От следващата година влаковете между София и Перник ще се движат на 20 минути в сутрешните и вечерните часове, когато хората отиват и се връщат от работа. Подобно улеснение ще бъде направено и за живеещите в Искърското дефиле, които идват на работа в София.

Шефът на пътническите превози коментира, че собствените приходи на компанията са 23% от цената на услугата, а останалото се допълва от субсидия от държавата. Затова и повечето клиенти използвали влака като социална услуга, защото им е по-евтино. В същото време до около 10% от гарите нямало общински транспорт, дори и такси, а това затруднява пътниците да се придвижат до и от влака, коментира той.

Заради планиран ремонт на железния път между Пловдив и Стара Загора догодина се планира влаковете да заобикалят през Димитровград, с което пътуването от София до Бургас ще се удължи с около половин час, предупреди Костадинов

Споделяне

Още от Бизнес