БДЖ плаща дълга си от 108 млн. лв. към НКЖИ с имоти

БДЖ ще покрие част от дълга си към Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) чрез продажба на имоти чрез пряко договаряне. Това реши правителството, предаде правителствената информационна служба.

Идеята за покриване на дълга на БДЖ към НКЖИ от 108 млн. лв. по този начин беше лансирана от министъра на транспорта Данаил Папазов преди време.

Схемата е следната: БДЖ продава имотите на НКЖИ на цени не по-ниски от оценката на независим оценител. След това НКЖИ ще реши дали да ги продава или да ги ползва, като риска от продажбата им на по-ниска цена остава за инфраструктурната компания.

С първата порция се извършва прехвърлянето на десетина имота за около 12 млн. лв. по предварителни оценки. Така в собственост на НКЖИ ще преминат почивно-възстановителния център в Добринище, лечебно-възстановителния център в Кюстендил, столова и производствено-техническа сграда в Горна Оряховица и др..

Включени са още и трайно прикрепени съоръжения като морски и брегови устои като двата подемно-преходни моста на фериботния комплекс във Варна. Те не са свързани с пряката дейност на БДЖ, е посочено в съобщението на правителството.

Вторият етап е прехвърлянето на имоти от БДЖ на НКЖИ ще бъде за окол 25 млн. лв. и това трябва да стане до края на годината. От своя страна НКЖИ трябва да ги продаде до края на юни 2014 г., като приходите са не по-малко от 25 млн. лв.

Третият етап предвижда прехвърлянето на имоти от БДЖ на НКЖИ за 60 млн. лв. до края на 2014 г. В този пакет влиза и красивата сграда в центъра на София на ул.”Иван Вазов”, където в момента се помещават ръководствата на двете държавни фирми. Те ще трябва да напуснат сградата, като ще се преместят в административни сгради на Централната жп гара и гара Подуяне. Местенето им е оставено за края на 2014 г., защото тогава трябва да приключи ремонтът на Централна гара в София, обясни Папазов. От своя страна НКЖИ трябва да продаде имотите от последния пакет до края на юни 2015 г., предвижда планът.

Споделяне

Още от Бизнес