БДЖ подобрили финансовото си състояние

БДЖ подобрили финансовото си състояние

"Българските държавни железници" (БДЖ) са подобрили финансовото си състояние през първото тримесечие на 2014 г. спрямо година по-рано, а предстояща продажба на скрап се очаква да вдигне допълнително резултатите на държавната компания през второто тримесечие. Това съобщи министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Данаил Папазов в петък по време на редовната среща на премиера Пламен Орешарски с неправителствени организации.

Той посочи, че при идването на правителството на Орешарски натрупаната загуба на БДЖ е била над 20 млн. лв., на предприетите мерки я свалили до 9 млн. лв. в края на 2013 г. Наследените борчове от 724 млн. лв. били намалени със 100 млн. лв. и в момента просрочените задължения са 171 млн. лв.

Министърът припомни, че през миналата година е изготвен план за преструктуриране и финансово стабилизиране на "Холдинг БДЖ" по дружества за периода 2013-2023 г., чиято цел е да възстанови дългогодишната им жизнеспособност.

"От особена важност е всички да разберат, че най-важният елемент за оздравяването на БДЖ, е предоговарянето на задълженията на БДЖ. Въпреки намалението от 100 млн., все още има огромна сума, която към момента БДЖ не може да изплаща в сроковете, които са набелязани предварителни”, обясни Папазов.

По думите му Национална компания "Железопътна инфраструктура" също е в процес на преструктуриране по актуализирана програма, част от която е създаване на устойчива финансова компания, допълни транспортният министър, но не даде подробности за това.

Папазов каза още, че са необходими около 3-4 млн. лв. за въвеждането на електронни системи в работата на железниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България