БДЖ получава безлихвен заем от 224 млн. лв. бюджета

БДЖ получава безлихвен заем от 224 млн. лв. бюджета

"БДЖ Холдинг" ще получи безлихвен заем от бюджета в размер на 224 млн. лв. за да бъдат стабилизирани железниците. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред бТВ само три дни след като Европейската комисия одобри държавна помощ в същия размер за българските железници.

В петък от Еврокомисията изтъкнаха, че с държавната финансова инжекция дружеството може да намали своя дълг, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар.

"В ЕС повярваха, че пътят, по който вървим, е правилен. Преговаряме динамично с министерство на финансите", коментира Московски. Според него БДЖ "няма да потънат" и ще се върви към оздравяване на дружеството.

Предстои да се направи преглед на заемите и тези, които носят най-големи лихви, ще бъдат покрити, каза Московски. По думите му сега всяка година БДЖ плаща 14 млн. лв. наказателни лихви, заради забавени плащания към кредиторите.

За седем години задълженията на "БДЖ Холдинг" са намалели с 500 млн.лв. - от 850 на 350 млн. лв.  Цената на това е, че не са правени никакви инвестиции в дружеството. Сега догодина ще можем да започнем да купуваме нови влакове, каза Московски.

От сдружение "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" напомниха, че това е третият път, когато Еврокомисията разрешава държавна помощ за БДЖ. При предишните два случая управляващите не са направили нищо за да се възползват от това.

От неправителствената организаци посочват още, че втори програмен период БДЖ не са бенефициент по европрограмите за купуване на нови влакове, нещо от което успешно се възползва столичното метро.

Московски коментира и темата за концесията на летище София. Според него тя е "изключително полезна", но се политизира. "Държавният интерес е максимално защитен. Ако не се изпълняват условията по договора, за броени дни може да се прекрати", заяви той. Намеренията на второто правителство на Бойко Борисов бяха с парите от концесията да се оздрави БДЖ. След серия от оспорвания от различни политически сили служебният кабинет на Огнян Герджиков прекрати процедурата. Очаква се тя да бъде възобновена през септември.

Споделяне

Още от Бизнес