БДЖ получи бюджетен заем от 62 млн. лв. за стари дългове

БДЖ получи бюджетен заем от 62 млн. лв. за стари дългове

Министерският съвет е решил да предостави 62 млн. лв. бюджетен заем на "Българските държавни железници, за да погаси стари свои дългове. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло московски пред журналисти след правителственото заседание в сряда.

Парите, които се отпускат като безлихвен кредит, трябва да бъдат върни до края на 2018 г. от "системата на транспорта", обясни Московски

Предоставянето на парите става възможно ,след като през юни Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лв., за да може жп превозвачът да разплати дълговете си и да поръча нов влаков състав.

От отпуснатите сега средства 42 млн. лв. веднага ще отидат отново в бюджета за погасяването на активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световна банка. Останалите 20 млн. лв. са предназначени за погасяване на т. нар облигационен заем към пет банки, които всъщност са финансирали тази облигация на железниците.

"Там дългът продължава да е над 150 млн.лв., но с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", каза министърът на транспорта.

Московски допълни, че погасявайки дълговете, закъсалото финансово от години железопътно дружество ще може да си стъпи на краката.

"Надявам се през есента успешно да стартира и процедура, която да позволи закупуване на нов подвижен състав за БДЖ, което да осмисли огромните инвестиции, които правим в железопътна инфраструктура", каза още той.

По думите на Московски, отпуснатите средства няма да ощетят останалите сектори в държавата и данъкоплатците.

Споделяне

Още от Бизнес