БДЖ получи субсидия срещу 1000 имота за обезпечение на стари дългове

Централата на БДЖ също е след обезпечителните активи

Министерство на финансите е превело във вторник 14 млн. лева на “Холдинг БДЖ” - държавната им издръжка за месец юли, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков за Mediapool. Владимир Владимиров от директорския борд на БДЖ потвърди информацията и обясни, че дружеството очаква да получи и субсидията си за август.

Финансовият министър спря субсидията за железницата в средата на юли, тъй като се наложи хазната да прави плащания по необслужван кредит на БДЖ от 1995 г. за 80 млн. долара. Държавните железници бяха застрашено от тотално спиране на дейността, но след уговорка с Дянков да се прехвърлят на финансовото министерство сгради на железницата, МФ възстанови плащанията към превозвача.

 

Имотите – около 1000 на брой, включително централата на дружеството на столичната ул. "Иван Вазов", 14 почивни станции и т.н., остават собственост на БДЖ, но могат във всеки един момент да бъдат използвани като обезпечение по стари дългове на БДЖ, обясниха от ръководството на железницата. Списъкът с имотите на БДЖ е предоставен на финансовото министерство в петък, а преводът на субсидията вече е факт.

 

Заради тежкото си финансово състояние БДЖ планира ново увеличение на цените на билетите с около 10 на сто от началото на 2013 г. То се налагало заради инфлацията, която удряла приходите на железницата, обясни в началото на месеца Владимир Владимиров. За повишаване на качеството на услугата обаче не стана въпрос. Няма изгледи и до края на летния сезон във влаковите композиции да се включат чисто новите спални вагони, закупени от Турция. Годността им се проверява от външна фирма, а от БДЖ още умуват на какви цени ще се пътува в новите вагони, като увеличението най-вероятно ще е съществено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес