БДЖ продава свои резервни части на фирмата, ремонтираща локомотивите й

БДЖ продава свои резервни части на фирмата, ремонтираща локомотивите й

Правителството позволи на "БДЖ-Пътнически превози" да продаде свои налични резервни части за локомотиви и мотрисни влакове на фирмата, с която сключи петгодишен договор за основен ремонт и поддръжка на мотрисните си влакове.

Въпросните части се намират в локомотивните депа в София и Горна Оряховица и ще бъдат продадени на фирмата "Алстом Транспорт", Румъния, с която държавното дружество подписа през декември 2019 г. 5-годишен договор за поддръжка на 46 мотрисни влака за 137 млн. лв.

Аргументът на правителството за сделката, чиято стойност не се посочва, е че така ще се съкрати очакваният период за доставка на необходимите резервни части за ремонта на локомотивите, а оттам и цялостният срок на предстоящите планови и аварийни ремонти на мотрисите.

"Също така е икономически и технически необосновано "БДЖ-Пътнически превози" съхранява резервни части, които в следващите 5 години няма да са в употреба от дружеството при наличието на посочения договор за поддръжка", посочва се в съобщението на Министерския съвет в сряда.

То идва по-малко от седмица след информацията от БДЖ и "Алстом", че ремонтът на 22 дизелови и 24 електрически мотриси закъснява заради Covid кризата.

Обяснено бе, че от общо 46 мотрисни влака 26 в момента са в експлоатация. "Полагат се усилия за подобряване на състоянието на мотрисите, които не са в движение, така че да бъдат включени в изпълнението на ежедневния график за движението на влаковете", информираха двете дружества миналия четвъртък.

"От месец май до септември са ремонтирани три депа - в София, Варна и Пловдив. В тях са инвестирани над 1 млн. лв., за да бъдат подготвени и оборудвани за извършване на дейности по ремонт и поддръжка на мотрисните влакове", посочиха още те.

Споделяне

Още от Бизнес