БДЖ съкращава още 850 души, за да спести 8 млн. лева

Изпълнението на плана за преструктуриране на железницата, чиято цел е да спаси дружеството от фалит, продължава с освобождаването на още 850 души през настоящата година. С 450 служители ще намалее “БДЖ Пътнически превози”, а с 400 - “БДЖ Товарни превози”, каза за Mediapool шефът на директорския борд на “Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров. Съкращенията са за цялата 2012 г., а резултатът ще са спестени 8 млн. лева. Освободените служители ще се компенсират с между 4 и 5 брутни заплати.

Мерките в плана са известни отдавна, а намаляването на персонала в БДЖ ще продължи чак до 2014 г., каза Владимиров. Синдикатите си правят реклама като се правят на изненадани, каза още шефът на БДЖ.

По-рано във вторник синдикатът на железничарите към КНСБ съобщиха, че са получили уведомително писмо за предстоящите съкращения и покана за среща с ръководството на БДЖ в сряда, за да обсъдят мярката.

Синдикалистите ще свикат изпълнителните си органи, за да решат какъв ще бъде отговорът им и действия срещу масовите съкращения.

От профсъюза смятат, че е много вероятно да се стигне до нова вълна от стачки, подобна на тази от края на миналата година, когато влаковете останаха по гарите в продължение на повече от 20 дни.

Повод за протестите миналата година беше ударното освобождаване на 2000 души. Ръководството на БДЖ твърди, че мерките като намаляване на персонала и орязване на 130 влака дават резултат. Задълженията са намалени с над 60 млн. лева, но остават внушителните 740 млн. лв. дългове.

Въпреки подобреното финансово състояние, за което твърдят от дружеството, в качеството на превозите на БДЖ няма никаква промяна, нито особен напредък с модернизацията на железницата, която остава на ниво от преди повече от 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?