БДЖ се похвали с две акции по разкриване на кражби на машинни части

С две акции по разкриване на кражби на машинни части от националния железопътен превозвач се похвали в сряда "Холдинг БДЖ".

Транспортна полиция и служители на “БДЖ Товарни превози” са открили в депото на Подуене 60 функционни вентили (част от спирачното оборудване на локомотивите), които не се водят на отчет и били скрити в контейнер и товарен вагон. Стойността на един нов вентил е около 8000 лв, уточняват от дружеството.

Съвместната акция е проведена на 18-и април след получен сигнал.

Вентилите са предмет на чести посегателства и именно поради тази причина в “БДЖ – Товарни превози” ЕООД има недостиг от подобни елементи, казват от превозвача.

В Районно управление “Транспортна полиция” – София продължава разследването по случая с откритите машинни детайли.

Час по късно бе съобщено за открити 5 тона машинни части от локомотиви в пункт за изкупуване на метали, който се намира в индустриалната зона на район Искър в София.

Обискът на пункта е направен от полицията след сигнал за изчезнал електродвигател на вагоноизхвъргачка в района на гара Искър. В контейнера на пункта са открити множество части и елементи от товарни вагони, собственост на "БДЖ – Товарни превози". Общото тегло на намерените метални елементи е пет тона, като голяма част от тях са чисто нови, казват от дружеството.

По първоначални данни, частите са откраднати по време на престоите на товарни вагони на територията на София. В момента се работи по установяване на извършителите, които са предали металните елементи в пункта. По случая е образувано досъдебно производство в РУТП – София. Изкупуването на подобни детайли представлява сериозно нарушение на Закона за управление на отпадъците и е в нарушение на лицензионния режим за извършване на дейността на пунктовете.

Разкритите кражби в железницата за последните дни стават три. В неделя машинисти от депото в Свиленград бяха хванати да крадат гориво от дизеловите локомотиви и бе установена мрежа за разпространението му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?