БДЖ ще плаща солени неустойки за инцидент при пътуване

БДЖ ще плаща солени неустойки за инцидент при пътуване

Пътник е ранен в главата от камък, хвърлен по пътническия влак от Стара Загора до Горна Оряховица, в деня когато европарламентът реши от 2010 г. железопътните компании да плащат неустойки на пасажерите, пострадали при инциденти по време на пътувания.

Оповестеният от БДЖ инцидент е станал в късния следобед на понеделник в участък между Стара Загора и Змейово. От железопътната компания уточниха, че камъкът е влязъл през един от отворените прозорци на вагона. Пострадалият пътник е бил незабавно откаран в болницата в Казанлък. Малко по-късно вчера – около 21.00 часа при пристигане на гара Първомай на пътническия влак от Свиленград за Пловдив също е обстрелван с камъни и са счупени стъкла в коридора на вагона и купетата. 

Ако покушенията върху влаковете на БДЖ продължат със същата сила, от началото на 2010 г. железопътната компания ще трябва да задели сериозни суми за обезщетения на пътниците си. На заседанието си във вторник Европейския парламент одобри т.нар. трети пакет за железопътния транспорт, който предвижда либерализация на пазара от 1 януари 2010 г. за международните услуги и компенсации за закъсненията на влаковете.   

Евродепутатите решиха, че могат да се направят изключения за част от страните – членки при плащанията на неустойки за закъсненията на международните влакове за следващите 5 години, т.е. до 2014 година, като този период съответно ще може да се удължи още два пъти по 5 години.

Одобрените от Европейския парламент (ЕП) неустойки при закъснението на международните влакове са 25 на сто от стойността на билета при закъснение от 1 час и 50 на сто от стойността му при над 2 часа, но само ако компанията носи отговорност за това закъснение.

Страната ни отдавна е внесла искане за отлагателен период за всички мерки по “пакет три”, коментираха от Министерство на транспорта, но все още чакаме официалното становище на ЕП. От БДЖ уточниха, че искането им за отлагателния период е внесено, заради лошото състояние на инфраструктурата, но поясниха, че и останалите страни-членки от бившия социалистически лагер са подкрепили  страната ни.

За неустойките при инциденти с пътници и техния багаж обаче не може да има отлагателен период, решиха европейските депутати. Железопътните компании трябва да информират пътниците за правата и задълженията им. БДЖ ще трябва да въведе недискриминиращи правила за достъп до билетите и влаковете. Дори на гари, където няма персонал, железопътните компании са длъжни да осигурят достъп до влаковете. На пътниците с нарушени сетива, трябва да си предостави информация за закъсненията на влаковете, чрез зрителни и аудио системи, решиха във вторник евродепутатите.

 Европейските жп превозвачи ще са длъжни да осигурят и допълнително място за превоз на детски колички, велосипеди и спортно оборудване, както и да дават възможност да се ползва запазено място за тях.

Железопътните компании трябва да осигурят възможност на пътниците да взимат със себе си велосипеди евентуално срещу такса и ако има достатъчно място.

ЕП реши още, че машинистите от всички европейски жп превозвачи ще трябва да притежават унифициран европейски сертификат, който да гарантира, че покриват минималните изисквания по отношение на образование и общи професионални умения.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?