БДЖ ще се спасява с по-добра логистика и оперативно управление

БДЖ ще се спасява с по-добра логистика и оперативно управление

Държавните железници имат да решават освен финансови и социален проблем, тъй като в тях работят над 10 хил. души, които хранят семейства и не са виновни за кризата, в която БДЖ се намира по обективни и субективни причини. Това коментира транспортният министър Данаил Папазов пред БНР в неделя.

 

Това изливане на средства, което е извършено през последните години, наливане на държавни средства, не е довело до никакви резултати, а напротив, резултатите се влошават, защото без реални мерки по преструктуриране на самата фирма няма как да се случи – децентрализация трябва да се направи, за да може по-малки звена да бъдат управлявани много по-оперативно и по-правилно, заяви министърът.

 

Папазов заяви, че към средата на юли пресрочията към кредиторите на БДЖ са около 172 млн. лв., а общите задължения към 1 юни са били 709 млн. лв. Той подчерта, че публичните вземания са 108 млн. лв. към Национална компания" Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) днешна дата: Заради това там съществува възможност по по-лесен начин с размяна на дълг срещу собственост да се оправи този дълг, припомни министърът намерението да се прехвърлят атрактивни сгради и почивни бази от активите на железницата към НКЖИ.

 

Проблемът е, че всяка наша стъпка трябва разрешение от кредиторите. Много тежки са преговорите с тях, защото този диалог е бил нарушен през последните месеци, посочи Папазов.

 

По думите му никой не може да помогне на "БДЖ - Товарни превози", ако "сами не си направят своята логистика и предложения към клиентите, без да им предложат по-атрактивни условия и да бъдат по-гъвкави в цените".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес