БДЖ “Товарни превози” няма да се продаде за по-малко от 100 млн. лв.

БДЖ “Товарни превози” няма да се продаде за по-малко от 100 млн. лв.

БДЖ “Товарни превози” няма да бъде продадено за по-малко от 100 млн. лв. Това стана ясно от думите на новия министър на транспорта Кристиян Кръстев. Той заяви, че няма да допусне БДЖ “Товарни превози” да се продаде на безценица.

Ако се стигне до приватизацията, то цената ще е на адекватна пазарна стойност, но не по-ниска от разписаната от Агенцията за приватизация, каза Кръстев, без да посочи стойност.

Процедурата за продажбата на “БДЖ Товарни превози“ бе удължена до 28 март по искане на двама от четиримата кандидати. Румънската “ТД Феровиар Груп Роман“ и австрийската “Донау Финанц“ поискаха още време за оглед на активите и за изготвяне на обвързваща оферта. Твърди се, че те са по-сериозните кандидати в сравнение с Първа инвестиционна банка и дружеството на братя Домусчиеви “Българиан Карго Експрес“.

“Идеята за самата приватизация е за рефинансиране на дълговете и оздравяване на дружеството. Няма да чакаме последния ден за приватизация, да видим дали ще има такава и дали офертите са адекватни. Паралелно работим за оздравяване на БДЖ”, добави транспортният министър, без да набележи конкретни стъпки за това.

Той обеща, че няма да спира нито един от започнатите проекти от предшественика си Ивайло Московски и всичко ще се движи на максимални обороти.

Чака се Министерството на финансите да каже дали може да се подпишат договорите за магистралата от София до Калотина и за Северната скоростна тангента на София, уточни Кръстев. Двата проекта се финансират със средства по оперативна програма “Транспорт”, чийто бюджет е изчерпан.

Кръстев съобщи, че ще има двама заместници. Той е предложил на премиера досегашният Валери Борисов, който отговаряше за електронното правителство и информационните технологии да остане на поста си. Второто му предложение е за жена, служител на Министерството на транспорта. До края на седмицата ще е ясно дали предложенията му ще бъдат одобрени от премиера Марин Райков.

Кристиян Кръстев заяви, че не смята да прави никакви рокади в администрацията. “Трябва да направим плавен и спокоен преход към избори, без да всяваме смут в цялата администрация. Познавайки системата, бих апелирал колегите да работят спокойно и да не се притесняват”, добави още транспортния министър.

Ивайло Московски определи като правилно решението да бъде назначен досегашният му заместник за министър. Той му пожела успех и “да не слушат всякакви политически спекулации от който и да е, а да се концентрира професионално”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?