БДЖ вече има 15 нови "умни" локомотива "Смартрон" за 100 млн. лв.

"Сименс Трон" изпълни договора си предсрочно, цар Симеон подкара влака

Държавните железници получиха последните два нови локомотива "Смартрон" в изпълнение на договора с ДЗЗД "Сименс Трон". Така договорът за доставка на общо 15 локомотива за близо 100 млн. лв. с ДДС до края на годината е изпълнен предсрочно, съобщи БДЖ.

Най-новите два локомотива "Смартрон" ще носят имената на българските владетели цар Константин Тих Асен и цар Борис III.

Всеизвестен е фактът, че цар Борис III е бил изключително голям любител на железницата, радетел за нейното развитие в България и правоспособен машинист на парен локомотив.

По този повод специален гост на пускането в движение на двата нови локомотива бе наследникът му Симеон Сакскобургготски.

Церемонията по пускането на локомотивите в движение се проведе в депото в Подуяне, което цар Борис III често е посещавал, за да следи процеса на работа в железницата.

Последният български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски си спомни с умиление за детските години, когато баща му го е качвал в парните машини, които е управлявал и в знак на уважение към работата на железничарите връчи на ръководството на БДЖ портрет на цар Борис IIIв железничарска униформа, се казва в съобщението на БДЖ.

На представянето на новите локомотиви присъстваха още представители на управленския екип на БДЖ, заместник-кметът по "Транспорт и градска мобилност" на Столична община Кристиан Кръстев и Белоградчишкият епископ и викарен епископ на Софийския митрополит Поликарп, който извърши водосвет за безаварийно пътуване.

Информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива, е достъпна за всеки, разполагащ с таблет или смартфон. Всички локомотиви "Смартрон" на БДЖ имат специфичен QR код. При сканирането му чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетел.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

Чрез доставката на нови локомотиви и изпълнението на ремонтната програма БДЖ вече разполага с необходимия ресурс за изпълнение на Графика за движение на влаковете и така е преодолян системния недостиг на локомотиви.

По този начин се очаква значително подобряване на услугата, намаляване на натрупаните закъснения от недостиг на тягов подвижен състав и възникване на чести аварийни повреди.


Снимки: БДЖ

Споделяне

Още от Бизнес