Беате Бауман - свръхвлиятелната, но дискретна съветничка в сянката на Меркел

Яник Паске, Франс прес

Ако Ангела Меркел е на прага на третия си мандат на канцлерския пост в Германия, тя дължи това отчасти на една жена, на съветничката си Беате Бауман, влиятелна и също толкова дискретна, основно действащо лице в политическото израстване на Меркел.

На тържеството по случай победата на изборите на 22септември в партийната централа Меркел благодари на своя съпруг, срамежливия Йоахим Зауер, който изглежда сякаш иска да се скрие край някой от изходите. До него стои една още по-незабележима жена - Беате Бауман.

Изглежда никой не я забелязва. С прическа като на германски футболист от 80-те, безформен панталон, без грим - стилът ѝ напомня този на Ангела Меркел от преди идването ѝ на власт.

Лидерката на Християндемократическият съюз (ХДС) дори не я споменава тази вечер. Тази 50-годишна дама обаче е една от основните фигури, допринесли за нейното преизбиране, и без съмнение е най-близкият сътрудник на Меркел, смятана за най-влиятелната жена в света.

Официално Бауман е шеф на кабинета на Меркел, тя пише най-важните ѝ речи и участва във взимането на стратегически решения. Ролята ѝ е и да "дава тон" и да подбира думите, които германската канцлерка, 9 години по-възрастна от нея, използва по една или друга тема.

Нейният офис на 7-я етаж на канцлерството се намира до този на "шефката", която се отбива понякога ненадейно. Двете жени никога не се виждат по лични въпроси и винаги си говорят на "Вие", дори когато хапват супа вечер в канцлерството, пише в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Няма Ангела без Беате и няма Беате без Ангела" според седмичното сп. "Щерн". "Как Ангела Меркел да остане канцлер? - това е най-важният въпрос и в действителност единственият, който си задава Беате Бауман", пише сп. "Шпигел".

Единствено тя се осмелява да дава открито мнението си на канцлера, даже да я критикува. Ангела Меркел има репутация на недоверчив човек и наистина трудно се доверява на някого. Един от биографите на канцлера, покойният Герд Лангут разказва как през 1995 г. след едни безрезултатни преговори Ангела Меркел, тогава министър на околната среда в кабинета на Хелмут Кол, избухнала в сълзи. "Вземете се в ръце!", ѝ казала Беате Бауман. Според него Беате Бауман не се е колебаела да прави мимики и жестове, за да дава напътствия на Ангела Меркел при първите ѝ публични изяви.

Безумно дискретна, съветничката си е създала приятелства само заради привилегирования си достъп до германския лидер. "Распутин", "Цербера", "Кралската кобра" - това са само няколко от прякорите, с които я наричат в кулоарите на сградата на правителството, пише "Шпигел". Беате Бауман е неотлъчно до Меркел от влизането ѝ в политиката през 90-те.

Бившият германски президент Кристиан Вулф, по това време регионален лидер на ХДС в Долна Саксония, ѝ представя тази жена, с университетска диплома по немски и английски, родом от този край. Навремето Ангела Меркел е забелязана от Хелмут Кол, защото е от ГДР и впоследствие става министър в неговия кабинет.

В ХДС двете успяват да се наложат малко по малко над мъжете от Западна Германия, регионалните "барони" католици, а бъдещата канцлерка е протестантка. Двете жени нямат деца, а са част от партия, която въплъщава семейните ценности.

Когато Меркел оглавява ХДС през 2000 г., Беате Бауман става началник на кабинета ѝ, а 5 години по-късно двете прекрачват прага на правителствената канцелария.

Подобно на съпруга на Ангела Меркел, тя отклонява учтиво всяка молба за интервю. Никога не придружава канцлера по време на нейните пътувания в чужбина, с изключение на прословутата визита в Гърция през октомври 2012 г., когато в Атина германският лидер трябваше да понесе гнева на улицата.

През 2009 г. "Шпигел" отбеляза, че при едно от изключително редките интервюта, които е давала, Бауман често е казвала "аз", имайки предвид "Меркел". След което уточнила: "Аз, Меркел".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?