Бебе със сепсис бе докарано от лагера в Ковачевци в Александровската болница

Бебе на бежанка е било настанено със сепсис в отделението по неонаталогия в Александровската болница в София, съобщиха от кризисния щаб за Пернишка област.

Кърмачето е родено на 13 октомври в Ямбол и е било изпратено заедно с майка си в новооткрития център в село Ковачевци.

Същевременно друго дете на родители имигранти лежи в инфекциозното отделение на пернишката болница с разстройство.

Петнадесет кърмачета и 40 бременни жени има сред бежанците, настанени в Ковачевци, съобщи областният управител на Перник Михаил Михайлов след днешното заседание на Областния кризисен щаб. Една от жените се очаква да роди до 15 дни.

Здравното обслужване в комплекса е поето от Центъра за спешна медицинска помощ. Екипите се отзовават по спешност на всяко обаждане, но голям проблем и за тях е езиковата бариера, коментираха от кризисния щаб.

Зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Стоян Петров обяви на заседанието във вторник, че още същия ден се очаква да бъдат подписани граждански договори със студенти, изучаващи съответните езици, а в сряда ще започнат интервютата с имигрантите.

Впоследствие тези, които желаят да продължат пътя си към други държави, ще бъдат изведени от комплекса, а за останалите ще бъдат открити производства за даване на закрила, обясни Петров. По думите му, ваксинацията на бежанските деца според българския имунизационен календар ще започне "веднага след това".

От щаба информираха още, че е направено предложение имигрантите в Ковачевци да преминат на общо хранене, защото комплексът разполага с кухня и столова и отговаря на хигиенните изисквания.

Споделяне

Още от България