Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си

Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си

В Китай се роди бебе, след като преди четири години родителите му загинали при автомобилна катастрофа, съобщиха местни медии.

Двойката, която загина през 2013 г., била замразила няколко ембриона с надеждата да има дете чрез инвитро процедура.

След инцидента техните родители провели дълга съдебна битка, за да получат разрешение за използване на ембрионите.

Момчето се родило през декември 2017 г. от сурогатна майка от Лаос, но едва тази седмица случаят беше съобщен от The Beijing News.

Вестникът обяснява цялата сага и правното минно поле, през което семейството трябвало да мине, за да се стигне до раждането на детето.

По времето на катастрофата ембрионите били замразени в болница в Нанкин и държани в контейнер с течен азот при температура минус 196 градуса по Целзий.

След съдебна битка четиримата родители на двойка получили права над оплодените яйцеклетки.

Случаят е безпрецедентен досега за Китай, като въпросът бил имат ли право родителите на загиналото семейство да станат техни собственици.

Но след преодоляването на това препятствие се появила друга пречка. Ембрионите трябвало да бъдат преместени от болницата, в чието хранилище се съхранявали, в друга, само при гаранция, че тя има аналогично хранилище.

Но заради правните неясноти, било трудно да се открие друго медицинско заведение в Китай, което да ги приеме. А тъй като раждането от сурогатна майка е незаконно в Китай, единствената възможност била да се открие такава в чужбина.

Поради това бъдещите баби и дядовци се свързали с агенция в Лаос, където нещата са правно регламентирани.

Но никоя авиокомпания не била склонна да приеме на борда на свой самолет контейнер с течен азот, затова скъпоценният товар трябвало да се транспортира с кола.

В Лаос ембрионът бил имплантиран в утробата на сурогатната майка, а през декември 2017 г. момчето се родило.

Гражданството на детето, кръстено Тяттян, също се оказало проблем, поради което се наложило раждането да не бъде в Лаос, а в Китай, където сурогатната майка отишла с туристическа виза.

А тъй като детето нямало живи родители, които да докажат, че е тяхно, се наложило четиримата баби и дядовци да дадат кръв, за да бъдат направени ДНК тестове, с които да се установи, че то наистина е техен внук и да получи китайско гражданство.

Споделяне

Още от Свят