Бебето от Горна Оряховица е било мъртво още в утробата на майката

Бебето от Горна Оряховица е било мъртво още в утробата на майката

Съдебният лекар доц. Станислав Христов, един от медиците, изготвили петорната съдебно-медицинска експертиза по случая с недоносеното бебе от Горна Оряховица, заяви в четвъртък, че плодът е бил мъртъв още в утробата на майката.

“Имаме категорични доказателства от хистологичното изследване на белите дробове и другите органи, че бебето е било мъртвородено“, заяви Христов пред бТВ.

Той повтори версията отпреди два дни на своя колега проф. Тодор Чернев, че момичето е крило бременността си. “Има само един ехографски преглед, където е заведена от своя приятелка. Няколко дни по-късно от тежко възпалително заболяване на плацентата започва аборт“, посочи Христов.

Вкарана е в родилна зала, тъй като размерите, видени на видеозона са гранични и затова не е сложена в обикновена манипулационна. Раждането на този плод завършва много бързо.

Той посочи, че детето е тежало над 600 грама, което е границата според медицинския стандарт между аборта и раждането. Плодът е бил 730 грама, но според  Христов за него не е имало шанс, защото е настъпила “вътреутробна асфиксия“,  т.е. детето се дави се в околоплодните води. Свидетелство за инфекцията е това, че околоплодните води са били мътни и миришещи.

“То е нямало шансове да оживее. Веднага след раждането са проведени реанимационни мероприятия от педиатър в продължение на 15-20 минути. Направени са  обдишване на плода и индиректен сърдечен масаж. Няма отговор и плодът се приема за мъртъв“, допълни Христов.

“След това го слагат в една стаичка до родилната зала и на сутринта една санитарка вижда, че детето помръдва. При своето развитие един ембрион преминава през различни етапи докато достигне до вида на дете, което да се роди по нормален начин. Във всеки от тези етапи наддава на тего и ръст, но не винаги те са показатели за неговата зрялост. Нервната система не винаги кореспондира с тези данни. Има описани такива случаи в медицината. Настъпва мозъчна смърт при раждането, още в утробата на майката. Започват да действат така наречените спинални импулси и колокто е по-недоразвито бебето, толкова повече се движи“, каза Христов.

 Така той обясни защо 17 часа след раждането бебето е помръдвало.

“ Това не са признаци на живот, а спинални импулси - помръдване на крайници и имитация на дихателни движения.  След това колегите го слагат в кувьоз и започват едно обсъждане по телефоните“, посочи Христов.

“Те обсъждат, през това време по случайност се слушат техните разговори и съответните органи разбират, че ще се убива някакво бебе“, коментира той последвалата ситуация с ареста на четирима лекари от горнооряховската болница.  Според него органите на реда са подходили емоционално, а е трябвало да вземат със себе си медицински експерти, когато са отишли в болницата.

Христов увери, че в експертизата няма емоции, както и че не е оказван натиск на никой от неговите колеги, изготвяли експертизата.

По повод забавянето на експертизата Христов заяви, че то се дължи на това, че е обемиста – 40 страници и е било нужно технологично време. Той посочи, че тя е била окончателно готова в понеделник следобед.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?