Бебето в Западния парк било изоставено от майката, бащата го иска

Момиченцето засега остава под грижата на социалните служби

Изоставеното в Западния парк бебе

След като бе разпитан в полицията в събота, бащата на откритото изоставено в столичния Западен парк бебе заяви, че майката първо зарязала него, после детето и сега била в неизвестност. 32-годишният мъж обяви пред журналисти, че иска да се грижи за дъщеря си, но засега момиченцето остава под грижите на социалните служби.

Детето, които по думите на баща му е на осем месеца, бе намерено от разхождащи се в Западния парк привечер в петък. Детето бе откарано с линейка в столична болница, където е установено, че то е в добро физическо състояние. МВР разпространи снимката на бебето, за да открие негови роднини.

В събота бе съобщено, че е установено кои са родителите на детето и бащата е на разпит н Трето районно управление на полицията в София. След като разпитът приключи бащата обяви, че отива да търси майката на дъщеря си, която го била напуснала преди пет дни. Той обяви още, че иска да си вземе детето като в отглеждането можел да помага баща му, който не работел.

"Ще изчакам да ми се обадят от социалните и да се разберем", каза бащата, цитиран от БНР.

Събрали се пред полицейското управление негови роднини разказаха, че майката Юлия е 18-годишна и не живее с бащата на детето си. Пред роднините жената твърдяла, че детето има увреждания и ще го предаде на социалните служби.  

"Тя настояваше да го дава на "Закрила на детето" и вчера ни е излъгала, че отива да го дава , че са намерили родители на детенцето, че ще се отглежда детенцето в по-добри условия, че тя няма как да се грижи за него", заяви роднина на бащата.

От социалните служби твърдят, че детето е добре и е започвала процедура по неговата закрила.

"Още от първия миг, когато това изоставяне стана факт, Социалната служба за социално подпомагане "Възраждане" беше в непрекъснат контакт с полицията, след което посетиха детето в педиатрията и вече са убедени в доброто му здравословно състояние за момента", заяви Георги Терзийски от Агенцията за социално подпомагане. По думите му дори майката да се появи или да бъде открита, след изписването на бебето от столичната педиатрия, то ще бъде настанено в Дом за медико-социални грижи.  

"Ще предстои разследване за това, защо е стигнала до подобно решение. Да се търсят начини за подпомагане, ако това е проблемът, като неин капацитет и възможности за грижа, което, разбира се, не снема поне според мен, отговорността от такава постъпка", каза Терзийски.

Той припомни, че при скорошния случай на изоставено дете от неговата майка в столичния квартал "Младост" на жената е повдигнато обвинение.

Споделяне

Още от България