Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Беда за "Бедечка", спасение няма от никъде

Парк от 400 дка в Стара Загора се застроява с активното участие на общинари

7 коментара
Беда за "Бедечка", спасение няма от никъде

Има ли спасение от изсичането на парк "Бедечка" в Стара Загора? Има, ако се спазваха законите, казват от неформалната група "Запазете Бедечка".

"Няма, положението е заварено. Духът от бутилката е изпуснат още през 2003 г. Нищо не може да се направи", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ) пред Mediapool.

Преди повече от две години обаче кметът се бореше да опази парка, но предложението му беше отхвърлено от доминирания от ГЕРБ Общински съвет.

Така сега всичко е в ръцете на съда.

"От няколко години водя дела и само това спира, досега паркът все още да не е изсечен", казва Тихомир Томов, бивш зам.-кмет на Стара Загора и общински съветник от "Нова сила" от 2007 до 2011 г., който единствен е гласувал против застроителния план.

Това е поредната тъжната история за унищожаването на n-тия "бял дроб" в поредния голям български град и застрояването му с активното участие на общинари и бизнесмени.

Сценката е добре известна – управляващите безпомощно кършат ръце и обясняват как нищо не може да се направи, защото предишните са виновни. Гражданското общество се бунтува, но не достатъчно, за да спре процеса. Накрая всичко опира до Темида, от която се очаква справедливост. А докато тя отсъди, изсичането на парка вече е в ход.

Паркът

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, както и други редки растителни видове, което не се срещат дори в другия градски парк - "Аязмото".

Реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове.

Биосистемата на парка е "уникална", според "Зелени Балкани" и "Грийнпис".

Промяна на ръба на закона

Всичко това обаче не е достатъчно да спре апетитите за застрояване на парка. За тази кауза работят няколко общински съвета с мълчаливото съгласие на трима кметове – Евгений Желев от БСП, Светлин Танчев и Живко Тодоров от ГЕРБ.

"Духът от бутилката" е изпуснат през 2003 г., когато по предложение на общинския съветник от БСП Трифон Митов е взето решение да се върнат около 250 дка имоти на бивши собственици, заяви Живко Тодоров пред Mediapool.

Тези земи навремето са били бахчи, на които са се отглеждали зеленчуци. През 1956 г. са национализирани и вкарани в ТКЗС. През 1979 г. са обявени за парк. След промените през 1989 г. част от собствениците си ги връщат, а на други неясно как изчезват и се оказват след това купени от крупни бизнесмени, за което водят дела в съда.

В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от "Бедечка".

"Това е. Заварено положение. Като кмет съм искал да запазим парка, но сме с вързани ръце", твърди Живко Тодоров.

Той обяснява, че не може да инициира промяна на плана и територията да остане зелена площ, защото по закон трябва да отчужди собствениците до 2 години след промяна на плана, а пари за обезщетения общината няма. При пазарни цени от 50 – 100 лв. /кв.м за урегулирани имоти в Стара Загора, че общината би трябвало да намери между 12 млн. и 25 млн. лв. за обезщетения на собствениците.

От "Запазете Бедечка" обаче пресмятат, че много повече пари общината ще даде за изграждането на инфраструктурата в новия квартал. Това са няколко моста, нов булевард, кръгови движения, километри улици, съответните комунални съоръжения и т.н. По оценки на организацията разходите на общината ще са минимум 20 млн. лв.

Бившият общински съветник Тихомир Томов от партия "Нова сила" обжалва решението на Общинския съвет за приемане на общия устройствен план и подробния устройствен план. Настоява, че те са нищожни и незаконносъобразни.

Аргументите – решението на Общинския съвет на плана за застрояване на парка е публикувано в Държавен вестник не в законния срок от седмица, а 4 месеца по-късно. Липсвала и втората точка от приетото решение за изменението на общия устройствен план. Самият устройствен план пък бил приет без да е минал на разширен експертен съвет, по него е имало възражения от страна на архитекти и обществеността, които не са взети предвид, твърди Томов. На първа инстанция той обаче губи делото. В момента се чака решението на Върховния административен съд. "Аз съм човек, който не се предава, толкова време вече успявам да задържа строителството, но интересите са големи", каза Тихомир Томов пред Mediapool.

Общинското лоби

Всички тези решения са прокарани с помощта на съветници от БСП и ГЕРБ. Кметът Живко Тодоров също признава, че "има лобизъм" и не му е приятно, че са замесени съветници от ГЕРБ, но той няма законов механизъм да го спре. Това, което е направил като председател на областната структура на ГЕРБ, е тези съветници вече да не са част от Общинския съвет.

Геодезическата част на застроителния план на "Бедечка" е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план, коментираха юристи пред Mediapool.

Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора.

Именно Недялков подписва решението на Общинския съвет за застрояването на "Бедечка". Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Днес Недялко Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър в първия кабинет на Борисов Мирослав Найденов.

Брат му Христо Недялков обаче продължава да е член на партия ГЕРБ. Той е собственик на агенция за имоти "Мираж Консулт". Срещу него има жалба в прокуратурата от измамени старозагорци, потърпевши при покупката на непостроени жилища. Христо Недялков е бил общински съветник от ГЕРБ през мандата 2011 – 2015 г., когато се взима решението за застрояването на "Бедечка".

Според неформалната група "Спасете Бедечка" и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията.

Инвеститорите

Обикновено зад застрояването на един парк или зелена площ винаги стои инвеститориски интерес. И този случай не е изключение. Обикновено общините нямат пари за възлагане на планове.

Така застроителяният план на "Бедечка" е направен по инициатива на "Феърплей Къмършъл" АД, "Сентрал Парк Загоре", "Кауфланд България", "Лидл България" и сдружение "Бахчи Бедечка", в което влизат собственици на реституирани имоти.

Българските клонове на търговските вериги са купили имотите с цел да построят хипермаркети.

"Феърплей" и "Сентрал Парк Загоре" са собственост на големи инвеститори в недвижими имоти у нас. Основните им инвестиции са в жилищни сгради в София и в курортни комплекси.

"Феърплей" е собственост на Марио Захариев. Един от известните хотели на компанията е "Арена до Сердика" в центъра на София, в чиито основи е вкопан античен колизеум. "Феърплей" притежава няколко ваканционни комплекса в Банско и по морето, освен това инвестира в изграждането на жилищни сгради в София.

"Сентрал Парк Загоре" е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Половината от акциите в дружеството се държат от "Либърти пропъртис", представлявано от Рой Роитман. "Асим Риъл Естейт" държи 40% от капитала. Дружеството се представлява от Офир Наор. Останалите 10% са на българо-израелската група "България инвестмънт груп". Групата има няколко инвестиционни проекта в имоти у нас във ваканционни селища, жилищни и офис сгради в София.

Имоти в парка има и известният в Стара Загора крупен бизнесмен Стефан Шоселов. Той е собственик на фабриката за производство на поцинкована ламарина "Новотехпром". Занимава се и с търговия със строителни материали.

За компенсация – нов парк с европейски пари

И докато се готви застрояването на около 300 дка парк, общината обещава да компенсира старозагорци с разширение на съществуващия нов парк в кв."Казански". За целта през февруари правителството прехвърли на общината собствеността върху 90 дка военни имоти.

Изграждането на новия парк е предвидено да се финансира с европейски пари по оперативна програма "Региони в растеж". Той е заложен в интегрирания план за развитие на Стара Загора и попада в зоната за въздействие с преобладаващо социален характер.

"С две думи - големи компании и стотина частни лица получават "Бедечка" за сметка на 200 000 старозагорци", коментира ситуацията политологът Първан Симеонов пред Mediapool. Според него общината може да ревизира всички допуснати нарушения в годините и да се потърси баланс между обществения и частния интерес чрез преговори със заинтересованите страни.

За това обаче е нужна политическа воля, а сегашното общинско ръководство има шанса да остане в историята, така както навремето Стара Загора се прочува с упорития митрополит Методий Кусев, който на гол хълм залесява мащабен парк - Аязмото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. StefanK
  #7

  Предлагам на гражданите от Стара Загора да съберат 700 подписи и да регистрират обща гражданска организация Национално движение "ИСТИНА и СРАВЕДЛИВОСТ",за да стане суверенът първа политическа сила в страната и ние,гражданите от цялата страна, да защитим парк "Бедечка" от изсичане. Нали,подобно е положението във Варна и в много други райони на страната,където алчността на олигарсите е огромна?Щом мечката днес играе в съседа, утре ще дойде и във вашия двор,но тогава ще бъде много късно и вече ще ви

 2. Стела Николова
  #6

  Почти същия казус в кв."Левски" във Варна,за който Ви изпратих съобщение.Заобикаляне на закона, умишлено въвеждане в заблуждение на гражданите на квартала, че проекта е от м.юни,а всъщност има друг от м.12.2015г.разделяне на квартала на 12 подкварталчета, за да се избегне обществено обсъщдане, да се прескочи Общинския съвет и да не могат гражданите да водят едно дело, а цели 12.Програма "Региони в растеж" обещава да се превърне в кошмара на гражданите.В Силистра се борят да спасят чинари от изсичане, пак заради същата програма.

 3. Доналд Дък
  #5

  Спасение има и то е в апостол Бойко. Той може всичко. Въпросът е само за личната парична изгода ? Имали я, Нямали я и в коя банкова сметка ще бъде ?

 4. Milenca
  #4

  интересно още какво трябва да се случи за да се разбере, че главният проблем на страната ни е отказа на мнозинството от политическите сили (204 депутата) да направи реформа в правораздаването, заедно с лидера на тези 204 идиота - Бойко Борисов. И засега главният им противник са 10-те депутата на Радан Кънев.

 5. Милостипросим
  #3

  Още едно чудесно разследване на Медиапул. Дано съдът отсъди право.

 6. Дядо ми Петър
  #2

  "..спасение няма от никъде" за нещастната ни Родина, попаднала в ръцете на алчни, некадърни и корумпирани мафиоти. Начело с КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.

 7. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Имоти град Стара Загора: ПАРЦЕЛ. град Стара Загора , 439 кв.м, Бедечка, Регулация, Парцел в кв. 'Бедечка', за жилищно застрояване.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.