Въпреки провала на референдума

Бедечка ще е парк с десет кооперации

Собствениците на терени ще бъдат обезщетени с имоти в града

Местността "Бедечка" в Стара Загора ще получи статут на парк , но осемте изградени там жилищни кооперации ще останат, като към тях ще се прибавят още две, които вече имат издадени разрешителни за строеж. Това ще се случи въпреки неуспеха на местния референдум, който трябваше да реши дали местността да стане парк или да се застрои. Допитването се провали, тъй като в него участваха едва 15.42 на сто от старозагорци. От тях обаче 85 на сто са били за превръщането на местността в парк.

”Хората очакват кметът и общинският съвет да защитят зелените площи в парка”, каза кметът на града Живко Тодоров, а социологът Първан Симеонов, който е един от защитниците на каузата за парк "Бедечка" смята, че не може да се говори за провал на допитването, когато 20 хил. граждани са припознали казуса.

Бъдещето на местността бе обсъдено в понеделник от Живко Тодоров на среща с премиера Бойко Борисов в София. На нея е било решено да се продължи процедурата за промяна на Общия устройствен план на града, за да може да се запазят зелените площи.

Собствениците на земи в местността ще бъдат обезщетени с равностойни терени - общинска или държавна собственост в града, съобщи кметът на Стара Загора .

Единствената законова процедура, която позволява запазването на парка, е след промяната на общия устройствен план, да се отчуждят имотите в границите му, а на собствениците им да бъдат предложени равностойни терени след оценка на всеки един имот. Това, според кмета, е единственото алтернативно решение за изход от ситуацията без да се харчат средства от общинския бюджет.

От областната управа вече са предложили списък с имоти с отпаднало предназначение, предимно собственост на Министерството на отбраната. На свой ред община Стара Загора до края на седмицата ще бъде готова със списък с имоти, които да предложи за замяна на собствениците. Те се намират в рамките на града, имат изградена инфраструктура и позволяват строителство. В понеделник следобед кметът е имал първи срещи с притежателите на терени в Бедечка, на които е съобщил за решението на кметството. Не е ясно обаче дали те са се съгласили на такъв ход.

Областният управител Гергана Микова коментира пред журналисти, че избраният вариант устройства всички страни и не ощетява никого.

В новият Общ устройствен план на Стара Загора ясно ще бъдат очертани границите на зелената територия в квартал "Бедечка", която да получи статут на парк, обяви още кметът на Стара Загора.

Провелото се предишния ден допитване регистрира изключително ниска избирателна активност от 15.42% или 22 082 души, но 85% от гласувалите са поискали местността Бедечка да бъде парк, сочат публикуваните от Общинската избирателна комисия окончателни резултати.

Целта на допитването бе да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността, намираща се в близост до известното езеро Загорка, да бъде застроена или превърната в парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?