Бедстващи туристи са прибрани благополучно от хижа на Бузлуджа и Беклемето

Пътят Велико Търново - Елена беше блокиран за няколко часа от паднали дървета. Изнервените шофьори сами си проправяха път като теглеха с въжета клоните от пътното платно, някои използваха и моторни триони. БГНЕС

Единайсет бедстващи туристи бяха спасени от хижа на Бузлуджа в неделя сутринта, когато тежка верижна машина на пожарната в Казанлък е успяла да стигне до тях. 11-те туристи са били заклещени в снежния капан едно денонощие, едва в неделя са успели да подадат сигнал, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова пред БГНЕС.

Пътят към връх Бузлуджа е проходим при зимни условия, каза още кметът Стоянова, но въпреки това тя е издала заповед да бъде затворен поради факта, че от тежкия сняг дърветата се чупят като клечки за зъби. Това крие реална опасност някой да пострада или да остане блокиран на пътя, което ще наложи спасители да бъдат пренасочвани.

Други 20 човека са прибрани късно снощи на топло в сградата на община Карлово. Те бяха престояли около 12 часа в снежния ад на Беклемето.

Проходът беше непроходим в южната му част, а колите са тръгнали от северната преди да бъде затворен. Така се оказват в невъзможност да продължат заради гъстата мъгла, силния вятър и натрупания на места с метри сняг.

Още през деня усилията на спасителите от Противопожарна охрана - Пловдив заедно с три снегорина и една фадрома доведоха до освобождаването на четири автобуса, единият от които – с деца.

В тъмните часове спасителите буквално "пълзяха" към върха, преодолявайки по пътя преспи и паднали дървета. В крайна сметка към 20 часа всички пътници бяха спасени и по-късно транспортирани до Карлово, където за тях бе приготвена топла зала, храна и медицинска помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?