Бедстващите туристи в Пирин са открити

Бедстващите туристи в Пирин са открити

Бедстващите туристи в Пирин са открити от планинските спасители в четвъртък около 13.00 часа. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). 22-ма спасители от Разлог, Банско, София и Благоевград са участвали в акцията. Преди ден мъж е подал сигнал в ПСС, че жената, с която е бил на преход в планината, е пострадала тежко в района на ръба "Кончето". Тя се е спънала и паднала по заледените скали. Спряла е след около 200 метра с множество травми.

Мъжът е останал при нея, но батерията на телефона му е паднала и той е загубил връзка със спасителите. От ПСС уточняват, че веднага е била организирана група, която да тръгне към бедстващите туристи. Лошите метеорологични условия не са позволили използването на хеликоптер. Те са станали и причина спасителите да не успеят да достигнат до туристите още вчера.

Участниците в акцията са прекарали нощта в хижа "Яворов" и рано тази сутрин са тръгнали отново към мястото на инцидента. В крайна сметка туристите са открити в долината на р. Влахи, след което е организирано транспортирането им до болница.

Двамата са в относително добро състояние, след като са прекарали нощта при минусови температури.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?