Бедстващият Софийски районен съд ще трябва да се оправя с 800 000 лева

Обществената поръчка за новата сграда е замразена

Бедстващият Софийски районен съд ще трябва да се оправя с 800 000 лева

Едва 800 000 лева са отпуснати за разрешаване на битовите проблеми на Софийски районен съд за 2012 година, а обществената поръчка за преустройството на новата сграда на институцията се води "затворена" без да има избран изпълнител. В отговор до Mediapool по Закона за достъп до обществена информация от правосъдното министерство заявиха, че сумата е отпусната единствено за старата сграда на най-големия български съд на бул. "Драган Цанков". Парите трябва да се използват за подобряване на мерките за сигурност в съдилището, а не за облекчаване на работата на магистратите и нови съдебни зали.

Липсата на достатъчно съдебни зали се сочи като основната причина за забавяне на делата в Софийския районен съд. На всеки съдия там се падат над 600 дела годишно, а магистратите са сбутани по четирима в стая.

От сайта на Агенцията по обществените поръчки става ясно, че на 8 август миналата година министерството е обявило обществена поръчка на стойност 5.66 милиона лева за преустройството на сградата на бившото ГУСВ на бул. "Цар Борис" III. Крайният срок за подаване на документи е изтекъл на 17 септември, но и досега няма сключен договор с изпълнител.

На този фон в края на март заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев обясни пред "Правен свят", че министерството има парите за ремонта и вече е избран изпълнител, но действия не се предприемат заради договор, сключен по времето на правителството на трайната коалиция.

От Министерството на правосъдието не предоставиха информация на Mediapool коя е избраната фирма изпълнител за ремонта.

Тогавашният министър Миглена Тачева сключи договор за изграждане на изцяло нова сграда за съдилището на стойност 184 милиона лева, който бе обявен за нищожен в първите дни на правителството на ГЕРБ заради липса на пари. Сега се води дело между фирмата и министерството.

По думите на Пламен Георгиев министерството не подписва договор за ремонт на сградата на ГУСВ, докато не се реши въпроса с договора на Тачева. От Сметната палата обаче вече излязоха с мнение, че проваленият договор за нова сграда не е пречка пред сключването на договор за ремонт на сградата на ГУСВ.

Ако до ноември 2012 г. правосъдното министерство не усвои въпросните 5.66 милиона лева за ремонта, те ще трябва да бъдат върнати в държавния бюджет.

Средствата бяха отпуснати с решение на Министерския съвет в края на 2010 г. под условие, че трябва да бъдат оползотворени в срок от 2 години. Парите бяха взети от бюджета на съдебната власт, а правосъдното министерство обяви обществената поръчка близо година, след като получи парите.

Все още е съмнително дали сградата на ГУСВ ще бъде достатъчно голяма за нов дом на Софийския районен съд, в който работят близо 300 магистрати. На 18 юни 2010 г. правителството прехвърли на Министерството на правосъдието по-голямата част от имота, която преди това бе собственост на Държавно предприятие "Строителство и възстановяване".

Бившото ГУСВ обаче запази собствеността върху 3-я и 4-я етаж от основната сграда в комплекса. От юли 2010 г.правосъдното министерство е прехвърлило за стопанисване пустеещите сгради на Софийския районен съд, който трябва да им плаща местните данъци и такси без да може да ги използва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?