Бедствено положение е обявено на територията на фалиралия завод "Полимери"

Снимка: БГНЕС

Заради теч на опасен химикал във вторник бе обявено бедственото положение на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Това съобщи кметът на града Свилен Шитов, който посети площадката с неправилно съхраняваните тежки фракции заедно със зам.-областния управител на Варна Иван Иванов и експерти, ангажирани с подготовката на аварийния план.

Предприета е операция по обезопасяването на корозиралия резервоар, от който има риск за изтичане на трихлоретан. Не е ясно колко време ще продължи тя. Първоначално се очакваше операцията да отнеме около седмица, но е възможно да продължи и по-дълго.

Създалата се предаварийна ситуация не представлява пряка опасност за околната среда и човешкото здраве, каза кметът на Девня.

Пробойната в компрометирания съд е стара и от нея преди десетина дни са текли само водни фракции. Причината за това е навалялият през пробития покрив сняг, който впоследствие се е разтопил и е повишил съдържанието до нивото на процепа.

Мозаечната настилка на коритото, в което са разположени двата резервоара, е разрушена. Опасността при евентуален разлив на фракциите е реална, защото може да се просмучат в подпочвения слой и да заразят водоносния хоризонт, заяви инж. Румен Дяков , консултант при община Девня.

Резервоарите съдържат коктейл с цялата Менделеева таблица и не е ясно дали битумната мембрана, която от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и води препоръчват да бъде положена, няма да предизвика неблагоприятна химическа реакция при евентуален теч, коментира кметът Свилен Шитов. Той ще поиска от компетентните органи да представят официално експертно мнение по въпроса за изолацията на котлована.

Затоплянето на времето крие риск от ново разцепване на компрометирания съд, тъй като материалът е уморен, обясни инж. Дяков. Още преди последната аварийна операция през 2014 г. е установено, че заради високата киселинност на съдържанието този резервоар се разяжда три пъти по-бързо от съседния, за който тепърва ще се установява доколко е конструктивно здрав. Затова по време на реализацията на оперативния план трябва да се действа много внимателно и само ръчно.

Обмисля се и възможността за изграждане на видеонаблюдение на площадката, посочи Шитов. Районът, който се охранява денонощно, трябва да бъде пожарообезопасен, тъй като е обрасъл със суха тревна растителност. Иначе в близост има работещ хидрантен кран, а пътят е проходим за пожарни автомобили.

Химическият завод "Полимери" в Девня спря да работи през 2010 г. - близо 12 години след като беше приватизиран от Николай Банев.

През есента на 2011 г. той без разрешение на общото събрание на дружеството се опита да "опази" част от активите - 168 сгради на стойност около 25 млн. лв., като ги прехвърли в ново дружество - "Полимери инвест".

В края на 2012 г. съдът откри производство по несъстоятелност на "Полимери" и установи, че заводът е бил неплатежоспособен две години по-рано. Така сделките можеше да бъдат атакувани.

През 2015 г. синдикът на фалиралия завод се опита да продаде част от земята и сградите, но няма информация за успешни сделки заради исканата висока цена.

Споделяне

Още от Бизнес