Бедствено положение и евакуирани къщи в Тополовградско заради нов голям пожар

Трима души са задържани, разчиствали пасище

Трима души са задържани за 24 часа по подозрение в съпричастност към поредния голям пожар, който избухна вчера следобед в община Тополовград. Пред БТА директорът на ОД на МВР-Хасково главен комисар Ангел Цанков уточнява, че В РПУ-Тополовград са отведени фермер и двама негови работници.

Една от версиите е, че бедствието е започнало след работи по разчистване на пасище. Стопанинът е бил разпитван и за големия пожар в Сакар преди 10 дни.

Снощи община Тополовград обяви частично бедствено положение за района на село Българска поляна заради пожара в околностите на селото. Около 50 жители на 20 крайни къщи бяха евакуирани превантивно.

Пожарът е възникнало към 13 часа, засегнати са смесени гори, ниска растителност и пасища, като това бе трети пожар в района само за ден.

В сряда пожарът продължава да се разраства. Той се развива на три фронта към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево и община Харманли и Главан в община Гълъбово, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова, цитирана от БТА. Бедственото положение остава в сила.

От рано сутринта на терен са 22 противопожарни екипи от Хасковска и съседните области. Срещу огъня е хвърлено и специализираното военно подразделение 52 740 в Хасково. Цялата налична техника на Югоизточното държавно горско предприятие в Сливен също работи по потушаването на стихията.

Очаква се включването на противопожарен хеликоптер от авиобазата в Крумово. Засегнатите територии в Северен и Среден Сакар са вече над 10 000 декара, като широколистните и иглолистни гори са голяма част от обхванатия от пожара масив.

"Усилията са да не се допусне разпространението на пожара към населени места. Такава опасност засега не съществува", уточни Вълканова.

Евакуираните снощи 50 души от 20-те крайни къщи на село Българска поляна са добре. Част от тях са прекарали нощта в сградата на кметството, а друга - в осигурения им подслон в Тополовград. За днес са им осигурени медицинска помощ, храна и вода.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?