Първият сняг дойде с нова кризисна ситуация

Бедствено положение в Бургаско, наводнени къщи в Хасковско

Хиляди останаха без ток, свлачища и задръствания по пътищата

Наводнение в Хасково, скрийншот bTV

Традиционно първият сняг затвори пътища, предизвика задръствания, а падналите валежи доведоха до поредна кризисна ситуация в страната. Най-тежко е положението в Бургаско, където има опасност от преливащи язовири и в област Хасково, където излязла от коритото си река наводни къщи. Десетки са евакуирани, но няма данни за пострадали.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в част от общината. Скъсала се е язовирната стена на село Черни връх и огромно количество вода се е изсипало на пътното платно. Николов съобщи, че за да бъдат предотвратени инциденти, се налага спешно затваряне на пътя Бургас – Средец.

50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона "Черница" край града. Наводнени къщи има в село Ясна Поляна и Ново Паничарево в община Приморско.

Наводнен е и манастирът в местността Аязмото край комплекс "Меден рудник".

Три язовира преливат – един в с. Маринка и два в с. Извор. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор.

Бедствено положение е обявено и в община Баните, Смолянско, заради пораженията от поройните дъждове. Много свлачища, затрупани автомобили и гаражи, 19 населени места без електричество и липса на водоснабдяване в цялата община Баните са част от последиците. Река Малка Арда е преляла в един участък. Свлачище е активизирано в с. Оряховец.

Заради обилните валежи река Хасковска излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в хасковските села Въгларово, Конуш и Гарваново и заля голяма част от улиците в центъра на Хасково. Наводнение са и два квартала в Димитровград.

Бедствено положение е обявено в община Габрово, където е в сила забрана за движение на всички видове моторни превозни средства.

В МВР е сформиран оперативен щаб, който има за цел да организира и координира действията на министерството и местната власт. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че засегнатите региони са Бургас, Хасково, Габрово, Смолян, Ловеч, Пловдив, Монтана и София-област.

"Има евакуирани хора - 53 човека в Хасково, 16 деца имаме в дома "Асен Златарев", 10 човека в село Татарево, шестима в село Въгларово, 18 ученика и трима възрастни в област Габрово и в момента планираме една операция съвместно с Министерството на отбраната в региона на Бургас, за да спасим един бедстващ човек. Евакуация имаме в момента на язовир "Маринка" над Ченгенескеле, Бургаска област. Обсъжда се евакуация на хора над язовир в село Драчево", съобщи Лазаров.

Червен код е обявен в пет области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщиха от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска.

Проблеми по пътищата

Движението по автомагистрала ”Тракия“ беше спряно в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг в събота сутринта, но по-късно бе пуснато.

Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.

Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги.

Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола.

Проходът ”Петрохан“ е отворен само за леки автомобили.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да бъде получена от интернет страницата на АПИ и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20.

В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици - Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност. Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница.

Хиляди останаха без ток

Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения на ЧЕЗ и остави клиенти на компанията без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщиха от ЧЕЗ.

В община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, аварийни екипи работят по отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати. В община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната.

В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел.

Затрудния в движението на влаковете

Заради обилните валежи е прекъснато движението в няколко участъка от жп мрежата, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/.

Преустановено е движението на влакове в междугарието Димитровград-север - Меричлери, както и в междугарието Димитровград - Хасково. Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура.


Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец - Плачковци. Там вследствие на падналия мокър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на НКЖИ са на мястото и разчистват клони и дървета.

Проблемен остава и жп участъкът Цветино - Велинград, където има паднали дървета върху железния път.

Заради силния вятър пристанището във Варна е затворено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?