Без ток и вода

Бедствено положение в Чепеларе

Туристите напускат, вятърът и снегът прекъснаха нови електропроводи в страната

Бедствено положение в Чепеларе

В Чепеларе в неделя бе обявено бедствено положение, съобщиха от Общинската администрация. Втори ден градът е без електрозахранване, а в отделни квартали е прекъснато и водоснабдяването.

Туристи напускат хотелите в Чепеларе в разгара на скисезона заради проблемите с електричеството и водоснабдяването, съобщиха от хотелиерското сдружение.

Заради прекъсването на електрозахранването е спрян и лифтът на Чепеларе. След причинените неудобства туристите прекъсват ваканцията си и заминават, а хотелиерите връщат пари за резервациите им, обяснява Съби Маданков - председател на хотелиерското сдружение в Чепеларе, цитиран от БТА.

Чепеларе е без ток заради авария, причинена от паднало върху електропровод дърво в събота следобед, довело до усукване на железен стълб и отново до прекъсване на електрозахранването, което екипите на ЕВН са успели да възстановят по-рано през деня. Проблемната ситуация с достъпа и физическата доставка на материали до повредения стълб е причината за забавяне на възстановителните дейности, които се очаква да приключат в близките часове, твърдят от ЕВН България.

В неделя обледенени проводници заради силния снеговалеж и вятър извадиха от енергийната система нови електропроводи, съобщиха от "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО).

Възстановени и включени в електрозахранването са двата 110-киловолтови електропровода, захранващи Елена и Трявна. Възстановено е и електрозахранването в района на Тетевен, където вчера аварира 110-киловолтов електропровод в труднодостъпна местност.

Заради силния вятър и обледеняване на проводниците тази сутрин са възникнали аварии по 110-киловолтовите електропроводи "Преспа" и "Стойките", но те са възстановени до ранния следобед.

Силният снеговалеж в Плевенско е станал причина да се изключат аварийно 110-киловолтовите електропроводи "Роман", "Острец" и "Блаза". Това е довело до смущаване на електрозахранването в районите на Златарица и на Елена. Към 11.00 часа се е повредил и електропроводът "Леденика", захранващ подстанцията "Бойчиновци". Всички тези аварии са остранени и електропроводите са включени в енергийната система на страната в 14.40 часа.

Силният вятър и снеговалеж са причина за падане на стълб от електропровода /110 кV/ "Бачиново", а трудният терен забавя допълнително работата на аварийния екип. Към 16.00 часа електропроводът "Бачиново" продължава да е извън системата, както и 110-киловолтовият "Гергана" в района на Етрополе, където аварийните екипи възстановяват скъсана фаза.

Електрозахранването в "Боровец" бе възстановено късно следобед след като на няколко пъти, както и в събота прекъсваше. От ЧЕЗ са предупредили, че все още ситуацията не е напълно овладяна и може да има временни прекъсвания.

Тринайсет екипа  продължават  работата си и в неделя, за да възстановят елекричеството на 50 села в Габровско.  Постепенно обстановката в общината се нормализира, но последиците от 20-часовия обилен снеговалеж вчера  са сериозни, информираха от общинския съвет за сигурност.

Без ток са 52 населени места в община Елена и около 20 населени места в района на с. Вонеща вода заради гръмнал трафопост.

Продължават възстановителните дейности по електрозахранването във високите части на Родопите, съобщиха от EВН България. Към 14.00 часа в неделя  с нарушено електрозахранване във високите части на Родопите са били населени места основно в област Смолян, където снеговалежът продължи и през изминалото денонощие. Единствените големи населени места в областта, които към момента имат проблеми със захранването, са Чепеларе и Лъки.

В област Пловдив продължават възстановителните дейности в района на селата Бойково и Дедово

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?