Бедствено положение в Елхово, Болярово и Крумовград

Обилният снеговалеж и силните северни ветрове усложниха допълнително обстановката в страната, съобщиха от Гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Елхово и Болярово - област Ямбол и в община Крумовград, област Кърджали. В трите общини има затруднения при снабдяването с хляб и други хранителни продукти. Тежка е ситуацията в областите Кърджали, Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково,

37 населени места останаха без ток, без вода са 10, а едно село е без телефонни връзки.

Над 30 закъсали в преспите автобуси, леки и товарни автомобили бяха изтеглени от аварийни групи. Осигурени са денонощни дежурства на комисиите за защита за незабавно реагиране при нужда.

В спасителните и възстановителни работи участват екипи на агенция "Пътища", Гражданска защита, МВР, формирования на Министерство на отбраната и аварийни екипи на агенцията по енергетика, "В и К" и на общинските аварийни служби.

В Пловдивска област няма да се обявява бедствено положениe, каза областният управител Гьока Хаджипетров. Снежната покривка там е 55 см. От 560-километровата пътна мрежа на областния град са почистени само основните пътни артерии. Най-сериозни са проблемите в общините Лъки, Асеновград и Първомай, където снежните преспи надхвърлят един метър. Непроходими засега са пътищата за родопските села Лясково, Орешец и Манастир. Гражданското летище Пловдив и днес остава затворено, почти всички влакове, пристигащи и потеглящи от гара Пловдив, се движат с повече от час закъснение.

Сложна остана и обстановката в Бургаска област. Цялата пътна мрежа в Странджанския район е блокирана. По спешност от летище Крумово е извикан военен хеликоптер, който е транспортирал до Бургас четирима нуждаещи се от хемодиализа, трима болни от Малко Търново и един от село Кости. Вече е възстановено движението по жп линията в участъка Айтос-Карнобат, която бе затворена за 12 часа заради навени преспи.

Пристанище Бургас вече е отворено. В сила обаче остава забраната за движение на малки плавателни съдове.

Обилният снеговалеж прекъсна връзката на четири хасковски села с общинския център. Линейките не могат да стигнат до адреси в Хасково, Ивайловград, Тополовград и Свиленград. Без пенсии за Коледа може да останат в общините Маджарово и Ивайловград.

11 селища в Смолянска област са откъснати от света заради затрупан от снега пътища, съобщиха от общинските управи. Преобладаваща част от затворените населени места са в община Неделино.

Снежните преспи зарадваха единствено учениците, защото лошото време стана причина за по-ранното им излизане във ваканция. Просветният министър Владимир Атанасов разреши коледната ваканция да започне още от утре заради усложнените зимни условия. До началниците на инспекторатите по образование са разпратени уведомителни писма, в които пише, че те трябва да определят по целесъобразност броя на дните с прекъснат учебен процес в училищата на територията на областта. В Кърджалийско от утре училищата затварят, в София ще се учи до края на седмицата.

Дните, в които няма да се учи, ще се отучват до 30 април по ред и условия, определени от директорите на училищата.

Коледната ваканция е от 22 декември 2001 г. до 13 януари 2002 г. В днешната заповед на министър Атанасов за неучебен е определен и периода от 14 до 18 януари.

Прекъснати са учебните занятия в Ивайловград, в селата в Харманлийска община и в Стамболово, където пътищата са непроходими. Няколко училища в Хасково също може да останат затворени заради неразчистени улици.

Децата от шест села в Добричката община не можаха да се доберат до класните стаи. Учители и ученици не можаха да изгазят заснежените пътища до училищата във Владимирово, Батово, Ловчанци, Дянково, Божурово, Бенковски, съобщиха от постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии. Без вода са 9 села в областта, както и част от град Генерал Тошево.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?