Бедствено положение в шест села на община Никола Козлево

Със заповед на кмета на община Никола Козлево Турхан Каракаш е обявено бедствено положение в шест села на общината - Каравелово, Пет могили, Векилски, Цани Гинчево, Църквица и Крива река. Това съобщи областният управител на Шумен Венцислав Венков на днешното заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, предаде БТА във вторник.

Вследствие на проливния дъжд, придружен със силен вятър на 18 и 19 юни, на територията на община Никола Козлево са се образували два микроязовира по оттока на река Хърсовска - над с. Цани Гинчево и под свинекомплекс в района на с. Пет могили.

Залята е помпена станция от която селата Пет могили и Векилски ползват вода за питейни нужди. Прекъснато е електрическото захранване и водоподаване до двете населени места до отводняване на помпената станция. Образувалият се микроязовир под свинекомплекса е събрал над 5 млн. кубически метра вода.

Другият микроязовир е с размери около 60 метра широчина, около 2000 метра дължина и дълбочина на места около пет метра. В него е събрано критично количество вода и при скъсване на стената ще се наложи евакуация на село Цани Гинчево.

Споделяне

Още по темата

Още от България