Бедствено положение в Смолянско заради прелели реки

Основният път от областния град към Пловдив беше временно затворен

Сн. БГНЕС

Община Смолян обяви бедствено положение, след като заради проливните дъждове река Черна преля на няколко места. Малко по-късно бедствено положение обяви и община Чепеларе, където нивото на река Чая се е повишило значително. Главният път Смолян-Пловдив през Чепеларе и Асеновград беше затворен временно заради свлачище.

Междувременно Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) вдигна степента на предупреждение за област Смолян. Първоначално кодът за този район, както и за почти цялата страна беше оранжев, но в четвъртък беше коригиран на червен т.е. най-високата степен на опасност. За останалите области предупреждението е от втора степен, с изключение на Видин, където предупреждението е от най-ниската степен - жълт код.

Според НИМХ към 7.30 сутринта в четвъртък в Смолянско са измерени количества дъжд от 50 - 60 литра на кв. метър. Те са паднали в рамките на 24 часа. Очаква се до края на денонощието да се изсипят нови 20-30 литра на кв. метър, в отделни райони и повече. "С продължаващия валеж обстановката ще се усложни още", пише в прогнозата.


Реката, минаваща през Смолян, повиши драстично нивото си. Сн. Община Смолян

За петък за област Смолян отново има предупреждение за опасно време, но този път от най-ниската степен - жълт код. Такива важат и за Североизточна и Западна България. Оранжев код за утре е в сила за областите Пазарджик, София - област, София - град, Ловеч, Враца и Монтана. Спокойно се очаква да е времето в Югоизточна България.

Малко преди съобщението за бедствие в Смолян и Чепеларе министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че "реките и язовирите са в отлично състояние". Проблеми се очаквали заради евентуалното активизирани на свлачища.

Реката в Смолян преля

В Смолян до бедствената ситуация се стигна, след като река Черна излезе от коритото си. Наводнени са всички сгради по поречието на реката, включително и тази на пожарната. Много улици в града са засипани с кал и камъни. Околовръстният път на Смолян е непроходим и затворен за движение. Затворено е едното платно на пътя между Смолян и Рудозем при Бяла река заради свличане на земни маси. Затворен е пътят между Лъки и Момчиловци, както и от Смолян за Стойките.

Властите призоваха хората да не излизат с колите си в Смолян и околностите, ако не е наложително.

Екипи изграждат спешни диги по реката.


Сн. БГНЕС

"Има и много наноси по улиците в града от дерета. В района на кино "Дружба" дерето е изнесло пръст и чакъл на пътя и движението е затруднено", каза кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от "Фокус".

Частично е прекъснато електрозахранването в квартал "Устово". В момента интензивен дъжд вали на територията на цялата област. Повишени са нивата на всички реки в региона.

Продължаващите проливни валежи активизират свличания на земни маси и камъни по пътища в Смолянско, информират от Областната администрация, цитирани от БТА. Свлечена земна маса е затворила тази сутрин за известно време пътя Смолян- Чокманово, но трасето вече е разчистено и проходимо. Паднали камъни са затруднили движението и по обходния път към Мадан.

Реките Черна и Арда са повишили през нощта нивата си с около 70 - 100 см, според информация от Областната администрация. Извършва се контролирано изпускане на води от язовирите "Доспат" и "Цанков камък". Язовирите в област Смолян имат достатъчно свободен обем под преливното ниво. От областния кризисен щаб се следи състоянието на язовири, хидротехнически съоръжения и речни корита.

Пътят Смолян-Пловдив е блокиран

Река Чая, която минава през Чепеларе, също излезе от коритото си. Изпратена е тежка техника, за да се изградят диги около реката и да се предотврати наводнение на близката детска градина и църква.

Под вода е пътят Смолян - Пловдив, който минава през Чепеларе. Това е основната връзка на Смолянско с останалата част на страната. По участъка през Чепеларе все още може да се мине, макар и трудно, но при село Проглед трасето беше блокирано за часове от свлачище. Така от Смолян до Пловдив се стигаше само по пътя, който минава през Девин и Кричим. След разчистване на падналите на платното кал, камъни и дървета, движението беше пуснато.


Свлачище блокира за часове основния път от Смолян към Пловдив. Сн. АПИ

Заради свлачище се налага разчистване на пътя за село Зорница.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова предупреди, че е възможно да се активизират и други свлачища по пътищата в района. Има опасност и от падащи камъни по пътя за Пловдив.

Проблеми в Пловдивско

Община Съединение в Пловдивско е пред бедствено положение. "Наводнени са дворове и приземни етажи, водата по улиците достига 60 см", каза пред "Фокус" кметът Атанас Балкански.

Най-тежка е ситуацията в южната част на града, където няма канализация и водата не може да се оттича.

В Пловдив и областта проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и  Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.


Дъждът създаде проблеми и в Пловдив. Сн. БГНЕС

Наводнили са се и два подлеза в Пловдив.

Коли са смачкани от две паднали дървета. При единия инцидент дървото се е стоварило върху две таксита, а шофьорът на едното бил в колата. Той не е пострадал.

В сила остава частичното бедствено положение, обявено вчера в три села в община Ивайловград. Има щети по инфраструктурата и в самия град.

Обилните дъждове в страната са наводнили приземни етажи, мазета и части от уличната инфраструктура в Бургас, Хасково и Сливен, информира МВР.

В София са получени няколко сигнала за наводнени участъци от пътната мрежа. Екипите на общината са в готовност да реагират при проблеми. Засега обстановката е спокойна. За да не се стигне до наводнения в метростанциите, на входовете им са поставени изкуствени преместваеми диги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?