Бедствено положение във Вършец заради силния вятър

Къща се срути в община Кирково

Бедствено положение във Вършец заради силния вятър

Силният вятър създаде сериозни проблеми в Северозападна България, но най-тежко е положението в град Вършец, където е обявено бедствено положение. Там поривите на вятъра достигнаха до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи, съобщава Нова телевизия.

Обласният управител на Монтана Ивайло Петров каза, че има проблеми в Чипровци, Берковица и Дамяново. Проходът "Петрохан" е затворен за движение заради многото паднали клони.

Прекъснато е електрозахранването към яз. "Среченска бара", което означава, че скоро може да бъде спряна водата Монтана и Враца. Екипите на ЧЕЗ и ВиК работят по отстраняване на проблемите.

Властите се надяват на прогнозата за времето, която сочи, че вятърът трябва да утихне в събота вечерта. В Берковица има и няколко пожара, но пострадали хора няма. Електричество няма в повечето села в областите Враца и Монтана.

Към момента обстановката в София е спокойна, но заради силния вятър през нощта има над 100 сигнала за паднали дървета, огради и къщи останали без ток, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Най-много сигнали за проблеми са получени от районите “Витоша“, “Овча купел“, “Люлин“ и  Банкя. Продължава да е много силен вятърът на Витоша. Повечето хижи там са без ток, не работи Симеоновският лифт, а колите не се пускат до хижа Алеко.

Положението е тежко и в област Кърджали. Общо 29 населени места в Кърджалийско са без ток, заради скъсани проводници от бурния вятър, съобщиха от областния кризисен център.

В село Дрангово, община Кирково, се е срутила къща. Останала е една стая, която двамата обитатели отказват да напуснат. Кметът на община Кирково преговаря с пострадалите.

Четири са пожарите в областта заради възпламенени комини, но пострадали хора няма. Системата за ранно предупреждение от наводнения за река Арда показва, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага на внимание и са под наблюдение.

Споделяне

Още по темата

Още от България