Бедственото положение в Карлово е отменено, в Смолян засега остава

Бурите в Европа отнеха живота на 10 души и парализираха транспорта

Ураганният вятър отнесе покрива на училището в Карлово сн.БГНЕС

Бедственото положение в община Карлово е отменено, а в Смолян засега остава, съобщи Нова телевизия. В двете общини беше обявено бедствено положение в четвъртък заради ураганния вятър и нанесените големи материални щети, за щастие без жертви и ранени.

В Карлово бурята вече е утихнвала и това е причината за отмяна на бедственото положение. Материалните щети обаче са голеви. Отнесен е покрива на местната болница, затиснати бяха и няколко автомобила. Поривът на вятъра беше изключително силен и на моменти е достигал до 80 км/ч. Редица населени места останаха без ток, електроподаването е било възстановено в четвъртък вечерта.

В Смолян заради бурните ветрове в четвъртък повече от 50 села в общината останаха без ток. До някои от тях може да се стигне единствено с високопроходими автомобили. Вятърът е съборил покривите на няколко къщи. Пътищата към много населени места са останали блокирани и от паднали дървета.

Мощната буря "Фредерике", която мина през Западна Европа с пориви на вятъра на места от 340 км/ч, отне живота на най-малко десет души в четири страни в четвъртък, съобщи ДПА.

Стихията предизвика на места сериозни смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия.

При инциденти, предизвикани от бурята в Германия са загинали шестима души. Мъж на 59 години е загинал в къмпинга "Емерих" в Северен Рейн – Вестфалия. Той е бил премазан от дърво, повалено от силния вятър. Шофьор на камион на 68 години е загинал при катастрофа, след като автомобилът е бил преобърнат от бурята. Пожарникар е загубил живота си по време на служба в същата провинция, а негов колега е загинал в Тюрингия.

В Бранденбург при пътен инцидент предизвикан от силния вятър е загинал шофьор на камион. Водач на автомобил е загубил контрол над колата си и се е блъснал в тежкотоварен камион в Мекленбург – Предна Померания и също е загинал.

В Холандия паднали дървета са убили двама мъже по на 62 години в град Зволе и град Енсхеде.

В южните предградия на белгийската столица Брюксел една жена е била премазана от дърво паднало върху колата ѝ.

В Италия мъж е загинал, след като е бил съборен от коня си от вятъра.

Германската железопътна компания "Дойче бан" съобщи, че железопътният транспорт в цялата страна е спрян, заради бурята. Движението на влаковете ще бъде пуснато отново, след като железопътната мрежа бъде проверена дали е проходима и дали няма повреди. Компанията не беше предприемала такава мярка от 2007 г., когато бурята "Кирил" връхлетя страната.

След като парализира железопътния трафик в западната част на първата икономика в Европа, "Фридерике" се насочи на изток с ветрове от над 130 км/ч, съобщиха метеорологичните служби. Някои влакове все пак тръгнаха отново в четвъртък вечерта в Северозападна Германия, когато бурята попремина.

В Тюрингия е бил отнесен покривът на училище, докато в него още е имало деца, но никой не е пострадал. В планинския масив Харц поривите на вятъра са достигнали 203 км/ч - нещо невиждано за Германия.

По-рано бурята, дошла от Северно море, предизвика смущения в Холандия и в Белгия. Спряно е било движението на високоскоростните влакове "Талис", свързващи Франция, Белгия, Холандия и Германия.

В четвъртък сутринта са били отменени 320 полета на амстердамското летище "Схипхол"– едно от най-натоварените в Европа. Имало е анулирани полети и на летищата в германските градове Дюселдорф и Мюнхен.

На места лошото време предизвика хаос и при движението по пътищата. В Холандия вятърът е преобърнал 66 камиона, което предизвика на места чудовищни задръствания.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?