БЕХ бави връщането на надвзетите пари за газа

БЕХ бави връщането на надвзетите пари за газа

Близо седмица Съветът на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) не може да намери време да разгледа проекта на типово споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" с клиентите му за възстановяване на общо 198 млн. лв., които те са надплатили за  купения от тях природен газ в периода от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г.

Това става ясно от прессъобщение на газовото дружество, разпространено в понеделник. В него се посочва, че на 26 май в БЕХ е изпратен за одобрение проектът на споразумението, каквото трябва да се подпише с всеки клиент на "Булгаргаз", за да може да си получи той надвзетите суми. Правилата на работа на дружеството изискват одобрението на компанията майка на тези споразумения. Докато няма съгласие на съвета на директорите на БЕХ, "Булгаргаз" не може да започне да ги подписва, макар да има готовност да възстанови парите на потребителите за по-кратко от предвиденото в закона време от 14 дни.

Забавянето на решението на БЕХ се случва в момент, в който предприятията имат нужда от финансов ресурс, заради породената от мерките срещу коронавируса криза.

От холдинга коментираха пред Mediapool в петък, че ще се свика съвет на директорите, но не можаха да кажат кога.

Така газовите и топлофикационните дружества, както и промишлените предприятия не могат да получат по-бързо парите си.  

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри на 20 май последните три решения за утвърждаване на цените за всеки от първите три месеца на годината. От тогава започва да тече 20-дневният срок за сключване на споразумение между "Булгаргаз" и клиентите на дружеството за възстановяване на сумите. Техният размер вече е изчислен. На длъжниците дружеството няма да връща пари, а ще си приспадне размера на задълженията им.

Така "Топлофикация София" например няма да получи пари, тъй ката дълговете ѝ за газ надхвърлят 150 млн. лв. В същото време общинското дружество ще трябва да възстанови на своите клиенти значителни суми, чийто размер тепърва ще се определи.

Очаква се решението на енергийния регулатор за намалението на цената на топлинната енергия, което да се отрази накуп в изравнителните сметки на абонатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес