БЕХ е превел над 41 млн. лв. за газовата връзка с Гърция

БЕХ е превел над 41 млн. лв. за газовата връзка с Гърция

"Българският Енергиен Холдинг" (БЕХ) е превел 41 463 590 лв. към проектната компания "Ай Си Джи Би", която реализира проекта за изграждане на газовата връзка между България и Гърция и където БЕХ държи половината акции.

Средствата са предоставени за изпълнение на взетото на 10 октомври решение заедно със съакционера – италиано-гръцкото дружество "Пойсейдон", за увеличаване на капитала на проектната компания.

Преди две седмици бе подписано акционерното споразумение за вдигане на капитала на "Ай Си Джи Би" с 42 млн. евро, за да може с парите да се финансира строежа на интерконектора. Съгласно схемата на финансиране част от сумата е собствен капитал на компанията, близо 110 млн. евро бяха предоставени от Европейската инвестиционна банка. Близо 39 млн. евро са осигурени от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а 45 млн. евро бяха отпуснати още през 2010 г. от Европейската комисия. Общият бюджет на газовата връзка е 240 млн. евро.

След като преди две седмици бяха подписани и договорите за доставка на тръбите и за проектиране и построяване на газопровода, вече се работи по трасето с дължина от 185 км между Стара Загора, Хасково и Комотини.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?