БЕХ е в Топ 10 на замърсяващите енергийни фирми в Европа

ТЕЦ "Марица Изток 2"

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е в челната десетка  на 30-те европейски производители на ток от въглища, които причиняват най-големите замърсявания на въздуха. Лидер е германската "ЕрВеЕ", следвана от чешката ЕРН, заради мощностите ѝ в Германия. Още две немски компании – "Юнипер" и СТЕАГ, са в челната десетка, където е и ЧЕЗ.

Това сочи  компютърното моделиране от доклада “Last Gasp: The coal companies making Europe sick" на международната коалиция "Европа отвъд въглищата" (Europe Beyond Coal), която обединява правозащитни, екологични, професионални и пациентски организации.

Използваните данни са официалните от 2016 г., публикувани от Европейската агенция по околна среда за големите горивни инсталации. Според тях БЕХ заема десетата позиция в Топ 10 на компаниите, производители на електроенергия от въглища, които причиняват 2/3 от случаите на здравни проблеми вследствие на замърсяването на въздуха в Европа. Българският държавен енергиен мастодонт е втори по "здравна цена" на континента. Производството на 1 мегаватчас електроенергия в България означава 93 евро за здравни разходи, което е значително повече от средната цена за Европа — 53 евро. 

Според данни със своето замърсяване на околната среда произведената от БЕХ електроенергия причинява преждевременната смърт на 310 души и е отговорна за астмата на 7000 деца, за хронични бронхити на 150 възрасти, както и за 80 хил. неизработени дни заради болнични на хората.

Общата тежест за здравната система на Европа от въглищните централи се равнява на 22 милиарда евро, сочи още докладът

От българските централи на въглища най-голям дял в замърсяването има държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която е напът да получи от българската агенция по околна среда дерогации (отлагане) от прилагането на по-строги норми за отделяне на вредни емисии във въздуха. Така тя ще продължи да работи и след 2021 г., въпреки че не отговаря на новите европейски екоизисквания.

От екоорганизацията "Грийнпийс България" посочват, че цената на произвежданата в държавната ТЕЦ електроенергия от 77 лв./МВтч очевидно не включва разходите за здраве, които причинява.

“Въпросът, на който трябва да си отговорим като общество, е дали трябва да плащаме огромните здравни разходи за производство на електричество от въглища", коментира  Меглена Антонова, координатор Климат и енергия в Грийнпийс-България.

"Свидетели сме на това, че тецовете работят на загуба, но реалната загуба е още по-голяма, тъй като не се отчитат разходите за здраве. На края най-голямата цена - социална и здравна, ще платят въглищните райони, ако не помислим навреме за тяхното икономическо развитие след края на въглищата”, допълва тя.

Споделяне

Още от Бизнес