БЕХ и газовите му дружества обжалват глобата за злоупотреба с монопол

Няма да я плащат, а ще предоставят обезпечение до решаване на делото

БЕХ и газовите му дружества обжалват глобата за злоупотреба с монопол

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерните му компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са подали жалба в Съда на Европейския съюз срещу решението на Европейската комисия за налагане на обща глоба за над 77 млн. евро, съобщиха от държавния холдинг в петък.

Жалбата е внесена предишния ден, когато изтича крайният срок от трите месеца за обжалване на решението на ЕК. С нея се иска отмяна на това решение и на наложената санкция.

Самата глоба не е платена, а ще бъде предоставено обезпечение за нея до приключването на делото, научи Mediapool. От БЕХ са обявили процедура за търсене на банка ,която да предостави гаранция в размер на 51.378 млн. евро по този казус.

Още през декември от БЕХ казаха, че не са съгласни със заключенията на Брюксел, че дружествата от групата са злоупотребявали с господстващото си положение на българския пазар и вероятно ще я обжалват. 

Тогава от холдинга посочиха, че макар принципно плащането на глобата е дължимо в срок от три месеца от датата на решението, при обжалването ѝ се предвижда или условно плащане, което трябва да се възстанови при успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

Сега става ясно, че трите компании са предпочели втория вариант.

Говорител на Еврокомиисята посочи, че както при всеки подобен случай, ЕК ще защити решението си пред Съда на ЕС и допълни, че обжалването му не отменя неговото изпълнение до момента, в който жалбата бъде уважена от съда, предаде БТА.

В средата на декември 2018 г. Европейската комисия санкционира с над 77 млн. евро държавния "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради това, че са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа, за да могат да участват на вътрешния пазар, както и че не са им позволили да съхраняват свое гориво в газохранилището в Чирен.

Споделяне

Още от Бизнес