БЕХ и "Уестингхаус" ще структурират девет месеца новия VІІ блок

Орешарски се надява техническите и финансовите параметри да се изяснят предсрочно

Шефът на "Уестингхаус" Дани Родерик и премиерът Пламен Орешарски, на заден план са шефовете на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и на БЕХ Боян Боев, сн. БГНЕС

Предварително споразумение, което позволява на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и на американската компания "Уестингхаус" в следващите до девет месеца да извършат предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", е било подписано в четвъртък в Министерския съвет.

 

Това съобщи премиерът Пламен Орешарски пред журналисти след среща с президента и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик, провела се само ден след като правителството взе решение да се разреши на БЕХ да преговаря със собственика на "Уестингхаус" – Тошиба Електрик Корпорейщън", по споразумение за стратегически инвеститор за построяването на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", която да е поколение III+ реактор с вода под налягане (Power Water Reactor, PWR) по технологията AP-1000.

 

Споразумението е било подписано от Родерик и все още изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев, който вчера бе избран за нов председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но все още не е издадена заповедта за назначението му от премиера и е действащ шеф на държавния енергиен холдинг. Сред участниците в срещата бе забелязан и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов

 

Проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства, ще бъде кредитиран дългосрочно от американската експортна банка "Ексимбанк" и Японската банка за икономическо развитие и възстановяване, посочи още Орешарски. По думите му в следващите няколко месеца ще се уточни съотношението на финансирането и параметрите му (имайки предвид вероятно лихви, срокове за връщане и други условия – бел. авт).

 

"Сега е само началото на преговорите и ще направим всичко възможно условията да бъдат благоприятни, така че до края на 2016 г. да започне фактическото изграждане“, добави министър-председателят. Преди месец обаче от АЕЦ "Козлодуй" посочиха 2019 г. като начална за изливането на първия бетон на площадката на новата мощност, което реално е стартът за строежа.

 

Орешарки подчерта, че произвежданата от бъдещия ядрен блок електрическа енергия няма да бъде обект на задължително изкупуване от страна на държавата и че тя ще се продава на пазарен принцип.

 

Премиерът изрази убедеността си, че работата по техническото и финансовото структуриране на проекта от страна на БЕХ и "Уестингхаус" ще приключи преди края на договорените девет месеца, които съвпадат с определения в сряда срок от септември 2014 г. за яснота по стойността на бъдещия VІІ блок.

 

"Това е началото на едно съвместно приключение, смятаме да изградим в България проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти и същевременно ще допринесе за икономическия растеж на страната", каза от своя страна шефът на Уестингхаус". По думите на Родерик е много важно през идните години да се работи продуктивно и прозрачно. Много съм доволен от реакциите на българските агенции в сектора и на българското правителство, добави той.

 

"Уестингхаус" е напълно отдадена на това да помогне на България да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката," заяви той.

 

И Орешарски, и Родерик игнорираха напълно опитите на журналистите да им зададат въпроси относно бъдещите стъпки по осъществуването на проекта; цената на реализиращи се в момента проекти на "Уестингхаус" по технологията АР-1000; дали е възможно да се раздели доставката на реактора и изграждането на останалото оборудване на бъдещия блок да се извърши от различен от "Уестингхаус" изпълнител. На медиите не бе дадена възможност да разберат и каква е обосновката на правителството за нуждите от нова енергийна мощност

 

Вместо това компанията излезе с прессъобщение, с което приветства решението на "Българския енергиен холдинг" да започне ексклузивни преговори за развитие на възможността за изграждане на VІІ блок на АЕЦ Козлодуй с технология АР-1000.

 

“Изборът на ядрения реактор поколение III+ по технологията AP-1000 за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще осигури на България внедряването на най-високите стандарти на технологична безопасност, висока степен на сигурност спрямо вложените инвестиции, лицензиране според Европейските и световни стандарти и улеснена и модерна технология за строителство”, казва в прессъобщението Родерик.

 

Компанията припомня, че в момента се изграждат 8 проекта за нови ядрени централи с технологията AP-1000. Четири такива реактора са пред завършване в Китай, а още четири са са в начална фаза на изграждане в САЩ. Съвсем скоро предстои подписване на договор за изграждането на още осем реактора АР-1000 в Китай.

 

Те ще бъдат отлична референция и пример за изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", защото ще бъдат завършени преди евентуалния му пуск. От "Уестингхаус" посочват, че момента водят разговори с още няколко клиента в Европа относно избора им на технологията AP-1000 за развитието на ядрените мощности в техните държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес