Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БЕХ иска държавата да обложи с 30% приходите на слънчевите централи

С данъка щяла да се капитализира НЕК и да се свали още цената на тока за бита

34 коментара
БЕХ иска държавата да обложи с 30% приходите на слънчевите централи

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) иска от правителството и парламента да обложат с 30- процентов данък приходите на слънчевите електроцентрали от продадената по преференциални цени електроенергия. Така щели да се постигнат три цели – да се балансира системата, в която сега има заложен дефицит, който няма да се покрие с действащите цени на тока, да се капитализира държавната "Национална електрическа компания" (НЕК), която е в технически фалит с дългове от над 2 млрд. лв., и да се намали отново цената на тока за бита, която вече бе подрязана с 4.5 на сто от август.

Това става ясно от изпратено миналата седмица от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев писмо до председателя на парламента Михаил Миков, до шефа на енергийната комисия в Народното събрание Рамадан Аталай и до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. С него Боев предлага приемането на поправки в Закона за енергията от възобновяемите източници (ЗЕВИ), обяснявайки колко натежават възобновяемите източници в системата и в сметките за потребление не само в България, а и в цяла Европа, но инициирайки в крайна сметка предложения за текстове, в които се иска данък само от фотоволтаичните централи.

В писмото шефът на БЕХ посочва, че мерки за оптимизиране на системата, която е потърпевша от бума на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) "могат да бъдат както промяна на механизма за подпомагане и въвеждането на търгуеми зелени сертификати с оглед облекчаване на бюджета и избягването на регулаторния риск. така и въвеждането на ценови ограничения - тавани по отношение на цените за изкупуване на ел. енергия от ВИ".

"Възможно е и въвеждането на допълнително данъчно облагане на преференциалните цени за изкупуване на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници. Размерът на данъка следва да бъде определен на 30%, като следва да се удържа на месечна база, директно от обществения доставчик за количествата продадена от производителите електроенергия", предлага Боян Боев.

Според него средствата от данъка могат да бъдат използвани за компенсиране на изкупуваната от НЕК електроенергия от ВЕИ чрез разширяване на обхвата на енергийните субсидии, последвано от минимално увеличаване на сметките за ток. "Това ще доведе до капитализиране на НЕК ЕАД, а сметките за електричество ще станат по-достъпни за домакинствата с по-ниски доходи", обяснява шефът на БЕХ.

Според него може удържаният данък да влезе във фонда за компенсиране на разходите на НЕК за изкупуване на тока от зелените централи, в който засега трябва да влязат приходите от продажба на държавни парникови емисии. Боев обаче допуска, че е възможно това де се приеме от ЕК за държавна помощ за НЕК.

Като конкретен текст в ЗЕВИ той предлага данъчната основа за определяне на данъка от 30 на сто върху приходите от преференциалните цуни да е "сумата без данък добавена стойност, начислена от обществения доставчик (който е НЕК – бел. авт.) и от крайните снабдители в полза на производителите на електрическа енергия, произведена от слънчева енергия". Боев иска този данък да се декларира пред Националната агенция по приходите ежемесечно и да се плаща, а след това да влезе във фонда за компенсиране на цената на тока.

Шефът на БЕХ смята също така за необходимо да се въведат до 2018 г. конкретни стойности за изкупуване на зелен ток от НЕК, изчислени средногодишно на база прогнозното брутно крайно потребление на енергия за съответния период в страната. Неговото предложение е да се запишат стойности за периода 2013 до 2014 г. до 12.37 на сто, но не по-малко от 11.38 на сто. За срока от 2015 до 2016 г. делът да е до 13.69 процента, но не по-малко от 12.37 на сто, а от 2017 до 2018 г. - до 14.20% но не по-малко от 12.37%.

В писмото се иска още вдигане на сегашната годишна квота от 15 на сто на 30 процента за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници.

Боев аргументира исканията си с това, че редица европейски държави вече са приели действия за ограничаване на мерките за подкрепа на възобновяемите източници на енергия, в това число и със задна дата. За пример се дава Чехия, където през 2010 г. със задна дата е въведено допълнително данъчно облагане на преференциални тарифи и зелени бонуси от 26 до 28% за фотоволтаичните централи. Данъкът се прилага през периода 2011-2013 г. за съоръжения, въведени в експлоатация в периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2010 г. Той се удържа месечно директно от мрежовия оператор от преференциалните цени или зелени бонуси, които трябва да бъдат изплатени на производителите за продадената енергия. Мярката е потвърдена и с решения на Конституционния съд на Чехия, с основен мотив надделяващ обществени интерес и стабилност на държавния бюджет.

"През ноември 2012 г. в Гърция също е приет данък до 30% на всички фотоволтаични инсталации. Мярката отново е с ретроактивно действие и предвижда заплащане на данък в размер на 25% за инсталации, изградени преди 2012 г. За инсталации, изградени в периода февруари - август 2012 г., е в размер на 27%, а за изградени преди януари 2012 г. в размер на 30%. Освен това от страна на националния регулаторен орган са предприети действия за ограничаване издаването на лицензни за производство на ел. енергия от ВЕИ", продължава с примерите Боев.

В искането за данъка се споменава и решение във Франция от януари 2013 г., с което са намалени тарифите на големите ВЕИ проекти с 20%. Мерки за ограничаване на плащанията за зелена енергия са предприети и в редица други европейски страни като Италия, Испания, Румъния и Обединеното Кралство, посочва шефът на БЕХ.

"Това е абсолютно скандално предложение от страна на БЕХ, което граничи с идея за национализация", коментира Меглена Русенова, председател на Българската фотоволаично асоциация. "Убедена съм, че това не може да бъде официалната позиция на правителството и парламента, защото противоречи на българските и европейските закони", коментира тя.

По-късно в петък от Българската фотоволтаична асоциация излязоха с официално становище, в което се посочва, че подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната. "Направеното предложение не се вписва по никакъв начин в заявената от правителството политика за намиране на устойчиви и ефективни решения за развитие на българската енергетика", се посочва в изявление на организацията.

 

В него се припомня, че само за последните три години ВЕИ-секторът е вложил над 3 млрд. евро, разкрил е пряко около 10 хил. пряко заети работни места и почти още толкова в свързани бизнес-дейности.

 

БФА настоява за независим международен одит и ревизия на БЕХ. "Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика".

 

Според асоциацията, "без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора" Тя настоява премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да заявят ясно своята позиция по направените от БЕХ предложения.

 

Електроенергията няма да поевтинее с въвеждането на 30% данък на централите от възобновяеми енергийни източници, коментира и председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. "Въвеждането на данъка не е в интерес на България и е странна мярка, която ще удари бизнеса и инвеститорите", смята експертът. Той предлага идеята на БЕХ за новия данък да се подложи на широка дискусия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #34

  Данъци за бедните има толкова много и навсякаде,нека взамат и оттук ,пък и има от какво да вземат.Не са за оплакване!

 2. Анонимен
  #33

  И със и без ВЕИ държавните БЕХ и НЕК ще си фалират. Прецакването на ВЕИ само ще им даде отсрочка (може би достатъчна тройната коалиция да добута до избори и после да каже, че следващите са съсипали сектора).

 3. Анонимен
  #32

  Единствената енергия, която не идва от Русия и не е в руски ръце е слънчевата. Това е причината за този отпор. всичко което не носи пари на другарите трябва да се убие и фалира. Да живее АЕЦ-а, ТЕЦ-а и дружбата между народите,

 4. Анонимен
  #31

  Тоя БЕХ що не го закрият. Само кражби и прикриването им с нови кражби. След като декапитализираха НЕК с тъпата си Белене сега искат да откраднат от частния сектор 30% за да попълнят дупките. Това просто не е редно. !

 5. Анонимен
  #30

  Мислете бре хора, защо се налагат безумни данъци? Утре ако наложат 30% на зърнопроизводителите какво ще правим? Пак ли ще се радваме. Ролята на държавата не трябва да е такава. Тя трябва да натиска разпределителните дружества да инвестират в нови, модерни и чисти мощности, а не да се чуди какви безумия да твори. Трябва да има прозрачност в ценообразуването, с това съм съгласен. Реално не всеки инвестирал в добиването на чиста енергия, която се изкупува гарантирано, е комунист или партиен член. Мислете с тези глави малко, моля ви!

 6. Анонимен
  #29

  Абсолютно належаща мярка, дори вече е закъсняла! Не може малка група привилигировани комунистически бандити да живеят и богатеят на наш гръб! Испанци, чехи, французи и другите европейци да не са по глупави от нас. Тази мярка 30% данък трябва да се въведе и за ветрогенераторите. А защо не се премахне от сметките за ток перото "Невъзстановими разходи"? Защо трябва ние, данъкоплатците, обикновените българи да ги възстановяваме? Чии са тези разходи и защо са невъзстановими, се знае от всички!

 7. Анонимен
  #28

  Няма как енергията произведена от възобновяем източник да е по-евтина от АЕЦ, но е много много по-чиста, безопасна и тн. Ако друсне едно земетресение и реактора се пукне, заминаваме всички. Предпочитам да плащам малко по-скъп ток и да не живея в страх утре да се превърнем в Чернобил или Фукошима. Този данък има за цел да съсипе един бизнес, да запълни за 1 месец дупката в бюджета и да затвори очите на масата с по-евтиния ток. Ще поевтинее с 1лв. за месеца. Пълна лудост, но така е като се обслужват интересите на Ковачки.

 8. Анонимен
  #27

  Sakan, Zvetelinka i mutarta ste obedneiat!

 9. Анонимен
  #26

  Пазарната икономика е СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ на СТОКИ и УСЛУГИ по ЦЕНИ и КАЧЕСТВО Който иска да продава ел. енергия по 700 лв. мегавата ... да си търси купувачи. Енергията от ВЕИ трябва да се изкупува от държавната НЕК, само ако е по-евтина от тази на АЕЦ Козлодуй

 10. Анонимен
  #25

  В крайна сметка ако се стартира Белене, то ще се окаже, че ще струва безумна сума, която на 50% ще я откраднат властимащите в момента. А този данък не искам да го коментирам. Извиване на ръце и довеждане до фалит на фирмите заели се с производство на чиста енергия. Ковачки движи задкулисно нещата, защото му се иска да ни продава скъпо тока. Все пак излезе новата S класа нали?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.