БЕХ избра да вземе заем от "Джей Пи Морган", китайска и италианска банки

БЕХ избра да вземе заем от "Джей Пи Морган", китайска и италианска банки

Консорциум между италианска и китайска банки и "Джей Пи Морган" е предпочетен от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за вземането на заем до 650 млн. евро за покриване на дълговете на дъщерната му "Национална електрическа компания. Това съобщи в сряда държавната компания, която е приключила оценката на получените две оферти за избор на консултант, който да отпусне веднага мостово финансиране за търсената сума, а след това да организира пускането на облигационна емисия и с набрания в нея капитал да върне предоставените средства.

От БЕХ обявиха, че на първо място на база предварително определени критерии е класиран консорциум между лондонския клон на италианската "Банка Ай Ем Ай" (Ваnса IMI S.p.A.), която е дъщерна на "Интеса Санпоало", люксембургския клон на "Банк ъф Чайна" (Bank of China Limited) и "Джей Пи Морган Секюритис" (J.P. Morgan Securities). Обединението ще бъде поканено за договаряне на клаузите и сключване на договор.

Държавният енергиен холдинг си запазва правото да покани за водене на преговори за сключване на договор и класирания на второ място консорциум във всеки един момент, но кой е той не се посочва.

Мостовото финансиране е за срок до 12 месеца, без обезпечение, и ще бъде рефинансирано чрез последващо пласиране на облигационна емисия. Средствата от мостовото финансиране ще бъдат използвани за изплащане на натрупаните задължения на "Националната електрическа компания" към "Ей И Ес ЗС Марица изток 1“ ЕООД и "КонтурГлобал Марица изток 3“ АД, за да влязат в сила договорените още миналия април споразумение за намаляване на цените по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Очакванията са това са пести по 100 млн. лв. годишно и да доведе до подобряване на финансовото ѝ състояние.

Условието за намаляването на цените за разполагаемост на двете въглищни мощности е уреждане на борча, който миналата пролет бе около 700 млн. лв., но вече достига 1 млрд. лв. Около 350 млн. лв. от тези суми ще отидат в държавните "Мини Марица Изток", които на свой ред имат да си прибират пари от т.нар. американски централи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес