БЕХ изкупил нов газов дълг на столичното парно

БЕХ изкупил нов газов дълг на столичното парно

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е изкупил нова порция дълг на столичното парно към "Булгаргаз" за 128 млн. лв., с което общите борчове на общинската "Топлофикация-София" са станали 550 млн. лв. Това съобщиха от държавния холдинг в сряда.

 

БЕХ уточнява, че е бил принуден да предприеме тази мярка, тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, а имало бездействие и липса на каквото и да било предложение за разплащане на дължимите от общинското дружество пари.

 

Столичната община, като едноличен собственик на "Топлофикация-София“, не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към "Булгаргаз“, допълва се в съобщението на БЕХ.

 

От Столичната община предишния ден заявиха, че държавата не им предлага конструктивно решение, тъй като не бил уточнен точният размер на газовия дълг на парното – какви са главницата, лихвите и дали има отпаднали по давност плащания. Освен това предложенията на Министерството на икономиката и енергетиката София да тегли половинмилиарден заем, за да си плати топлофикационното дружество дълга, били абсурдни. Това би свалило кредитния рейтинг на общината, би блокирало всички нейни инвестиционни проекти и би довело до рязко увеличение на данъците на софиянци, обяви във вторник председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?