БЕХ наля още 324 млн. лв. в парникови квоти за държавната ТЕЦ

БЕХ наля още 324 млн. лв. в парникови квоти за държавната ТЕЦ

Държавният "Български енергиен холдинг" (БЕХ) е извадил още 324 млн. лв., за да закупи парникови квоти за дъщерната си ТЕЦ "Марица Изток 2", за работата ѝ през 2018 г., за да не бъде санкционирана въглищната централа за това, че замърсява въздуха. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в петък.

При миньорски протести в защита на въглищната централа в края на ноември тя каза, че БЕХ е купил една четвърт от необходимите въглеродни емисии за работата ѝ през 2018 г., а до края на годината ще бъдат купени останалите количества. Тогава тя не посочи колко е платил холдингът, но при представените сега числа за останалите 3/4  вероятно става въпрос за над 100 млн. лв. за първата порция.

Петкова не уточни дали и сега парите са предоставени назаем от БЕХ за дъщерното му дружество, както това стана по-рано през годината и 2016 и 2017 г., когато холдингът похарчи съответно близо 74 млн. лв. и 203.766 млн. лв. за парниковите квоти, за да може ТЕЦ "Марица Изток 2" са е в рамките на предоставените ѝ права за изхвърляни през съответната година въглеродни емисии.

Енергийният министър посочи, че квотите са купени на средна цена от 20-21 евро за тон. Тя не можа да се ангажира дали БЕХ ще извади пари за същото и през 2019 г., но не видя проблем в това, че компанията майка продължава да налива средства в централата. Според нея това е идеята на БЕХ като финансов холдинг.

Тя съобщи още, че се очаква или в оставащите два работни дни до края на 2018 г., или в началото на следващата година, държавната ТЕЦ да получи безсрочно изключение от спазването на влизащите в сила от началото на 2021 г. повишени екологични изисквания за пречистване на изхвърляните от въглищните мощности вредни вещества.

Следващите, които ще получат дерогация са т.нар. американски централи "ЕЙ И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Енергийният министър допълни, че през 2019 г. ще се поиска от Европейската комисия одобрението на държавна помощ за "стратегически капацитет" за енергийни мощности, което ще помогне на държавната ТЕЦ, но от нея ще могат да се възползват и други електроцентрали.

Петкова съобщи още, че по-рано през деня е бил сключен договорът между проектната компания за строежа на газовата връзка между България и Гърция и оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за безвъзмездното предоставяне от еврофондовете на 39 млн. евро. "Това е стъпка напред за осигуряване на финансирането и старта на строежа на интерконектора", посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?