Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БЕХ навлезе за пръв път в зоната на загубите

Държавната ТЕЦ е на минус с още 132 млн. лв. за полугодието, но АЕЦ удвоява печалбата си

4 коментара
БЕХ навлезе за пръв път в зоната на загубите

За пръв път от създаването си през 2007 г. държавният мастодонт "Български енергиен холдинг" (БЕХ) излезе на загуба. Такава е отчетена за полугодието на 2019 г. заради проблемите на част от дъщерните му дружества. ТЕЦ "Марица Изток 2" продължава да потъва в червената зона с нови 132 млн. лв. и дългове за 1.5 млрд. лв. "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) и "Булгартрансгаз" (БТГ) влошават леко печалбите си спрямо година по-рано. "Булгаргаз" подобрява значително финансовото си състояние, а АЕЦ "Козлодуй" запазва традиционното си водещо положение с удвоена печалба за първите шест месеца на годината. В същото време продължават разходите по поддръжката на проектна компания за прекратения от години проект за петролопровода "Бургас-Александруполис".

Това сочат междинните финансови отчети на дружествата под шапката на БЕХ, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

БЕХ завършва шестте месеца на 2019 г. на чиста загуба от 3.164 млн. лв., което е срив спрямо постигнатия за същия период на 2018 г. положителен финансов резултат 153 млн. лв. след облагане с данъци. Най-ниската печалба на холдинга за първото полугодие е била през 2014 г. - 46.525 млн. лв., а пред годините за шестмесечието е отчитан положителен финансов резултат от над 200 млн. лв., дори над 330 млн. лв. преди данъци през юни 2012 г.

Основната причина за влошеното състояние на БЕХ е спадът на приходите му от дивиденти от печалбите на собствените му фирми за 2018 г. Друг фактор е обезценката на вземания за 96 млн. лв. от дъщерните ѝ "Национална електрическа компания" и ТЕЦ "Марица Изток 2", както и намалелите приходи от дъщерните дружества, които плащат на собственика си за финансовото си управление.

Добре, че е ядрената централа

Реално в първите шест месеца дивиденти са платени от АЕЦ "Козлодуй", която е внесла 80 млн. лв. от миналогодишната си печалба в БЕХ; малко над 700 хил. са влезли от Мини "Марица Изток" и приблизително толкова - застрахователното дружество "Енергия" и румънския газов оператор "Трансгаз", където БЕХ има акции.  Реално приходите от дивиденти са спаднали с 22.7 процента от 104.5 млн. лв. на 80.8 млн. лв. Това обаче вероятно следващите месеци ще се компенсира, тъй като "Булгартрансгаз" планира да се възползва от правото си да внесе своя дивидент до 90 дни след изтичането на срока в края на юни, което ще осигури 27 млн. лв. на холдинга.

"Булгаргаз" и ЕСО обаче няма да правят отчисления.

Държавният газов доставчик излезе на минус през 2018 г., след като призна в разходите си глоба за над 50 млн. лв., наложена му от ЕК заради злоупотреба с пазарно положение заедно с БЕХ и "Булгартрансгаз", които също бяха санкционирани с по толкова. Трите дружества обжалват глобите си, но "Булгаргаз" предпочете да е впише в разходите си за 2018 г.

ЕСО пък си покрил с печалбата от над 32 млн. лв. за 2018 г. стари загуби за над 37 млн. лв.

Към малкия размер на дивидентите се прибавя и обезценка на вземания на БЕХ за близо 96 млн. лв. от НЕК и ТЕЦ Марица Изток 2", става ясно от отчета. Холдингът сега не е начислявал лихви за забавени плащания на дивиденти, но бележи ръст на оперативните си приходи заради платените лихви по предоставени от него вътрешни заеми на собствените си дружества. В същото време той отчита ръст на вземанията от дъщерни фирми с 393.796 млн. лв. до общо 2.357 млрд. лв.

Спаднали са с 26 процента разходите на БЕХ за външни услуги.  С 44 млн. лв. обаче са намалели и наличните пари в холдинга основно заради допълнително купени въглеродни емисии, за да може да продължава да работи дъщерната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Въглищната централа стабилно губеща

Самата ТЕЦ "Марица Изток 2" не спира да увеличава чистата си загуба, прибавяйки нови 132.675 млн. лв. за шестте месеца. Това е с 13 млн. повече спрямо отрицателния резултат за същия период на 2018 г. Отново като причина са посочени парниковите емисии, които са поскъпнали с 66.6 на сто и разходите за тях за полугодието надхвърлят 192 млн. лв. В отчета на централата се посочва същото, което твърдят и редица други играчи на енергийния пазар: че действащият в момента у нас пазарен механизъм създава условия за неравнопоставеност между производителите на електроенергия и без промяна на механизма и компенсирането им нещата няма да се подобрят.

В същото време има положителни тенденции при въглищната централа. Тя е увеличила приходите си от продажба на енергия с 23 процента, но това се дължи най-вече на плащанията от НЕК за разполагаема мощност, както и на по-високите цени на борсата за ток. Иначе като цяло приходите на ТЕЦ "Марица Изток 2" от свободния пазар са намалели, а тези от студения резерв липсват.

Въглищната централа отчита дългове за общо 1.5 млрд. лв. От тях дългосрочните задължения са за 566 млн. лв., а краткосрочните - за близо 741 млн. лв., от които на компанията майка БЕХ има да се връща над 462 млн. лв. заеми с дължими лихви от около 50 млн. лв.

ЕСО завършва полугодието с чиста печалба от 7.151 млн. лв., което е под постигнатия положителен резултат преди година от 7.67 млн. лв. Дружеството, което имаше 5.4 млн. лв. в Корпоративна търговска банка (КТБ) преди тя да бъде поставена под специален надзор и обявена в несъстоятелност през 2014 г., си е върнало 603 хил. лв., а 4.8 млн. лв. са обезценени.

Ръст на таксите от газов транзит

"Булгартрансгаз" също влошава леко финансовите си показатели. За сегашното полугодие отчита чиста печалба от 45.642 млн. лв. докато за същия период на 2018 г. размерът ѝ е бил 47.133 млн. лв. В същото време газовият оператор отчита неразпределена печалба от предишни периоди за 420.670 млн. лв., а година по-рано е била за 375 млн. лв. Дружеството е успяло да си върне 6.8 млн. лв. от блокираните депозити във фалиралата КТБ.

Увеличени са приходите от транзитни такси до 108.78 млн. лв. при 99.7 млн. лв. за миналогодишните първи шест месеца. От чуждите пазари БТГ е получил 121.557 млн. лв., а от вътрешния – 53.205 млн. лв.

Както Mediapool писа преди дни, "Булгаргаз" отчита печалба от 30 млн. лв. на полугодието и повече алтернативни на руските газови доставки, но подобреното състояние на газовия доставчик евентуално ще рефлектира върху БЕХ догодина, ако се запази положителния финансов резултат и с е платят дивиденти.

АЕЦ "Козлодуй" ударно се възползва от свободния пазар

АЕЦ "Козлодуй" бележи пореден ръст на печалбата. По предварителни счетоводни данни ядрената централа приключва първо полугодие на 2019 г. с чиста печалба от 197 млн. лв. при  99 млн. лв. в същия период а 2018 г. Това се дължи на по-големите продажби на ток на свободния пазар, където в същото време цените са по-високи.

Атомната централа е инвестирала 37 млн. лв. в програмата за удължаване живота на двата реактора, което е с 16 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В текущи ремонти са вложени  34 млн. лв.  при 32.4 млн. лв. за полугодието на 2018 г.

Пред ден отстраненият шеф на "Националната електрическа компания" Петър Илиев съобщи пред журналисти, че оставя дружеството с печалба от 30 млн. лв. за полугодието. Финансовият отчет на НЕК за шестте месеца за 2019 г. обаче още не е публикуван на сайта на Министерството на финансите, за да станат ясни детайлите и начинът за преодоляване на отчетената три месеца по-рано загуба от близо 73 млн. лв. Твърди се, че положителният финансов резултат се дължи на приходи от обезценки и от възстановени разходи в решение на енергийния регулатор.

Мини "Марица Изток" отчита загуба от 1.757 млн. лв. за шестмесечието, докато за същия период на 2018 г. отрицателния резултат е бил 1.606 млн. лв., но накрая въгледобивното дружество излезе на плюс.

Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", което отговаря за демонтажа на спрените малки реактори на АЕЦ "Козлодуй" и дейностите по съхранение на радиоактивни отпадъци, също подобрява финансовото си състояние. Отчита печалба от 9 млн. лв. за периода от януари до края на юни 2019 г., при 7 млн. лв. за същото полугодие на 2018 г.

Авантюрата "Бургас-Александруполис" с нови външни консултанти

Финансовите отчети на дружествата под шапката на енергийното министерство разкриват още, че прекратеният преди години проект за петролопровод "Бургас-Александруполис" продължава да гълта средства. Макар финансовото министерство възнамеряваше да съди руснаците, задето не искат да ликвидират създадената международна проектна компания, Владислав Горанов се отказа от това с мотива, че дружество все за нещо може да потрябва.

Засега не е излязла такава възможност, но отчетът на българската Проектна компания "Бургас-Александруполис", която е акционер в международната, сочи, че дружеството продължава да трупа загуби. За полугодието на 2018 г. те са 22 хил. лв., а година по-рано отрицателният резултат е бил 73 хил. лв.

Формалното намаление е благодарение на изплатен 46 хил. лв. от блокиран депозит на дружеството във фалиралата КТБ. Още 360 хил. лв. остават обаче затворени в банката. Любопитен момент е, че оперативните разходи на неработещото дружество са нараснали с 40 процента от 45 до 63 хил. лв. основно заради допълнителните 27 хил. за назначени външни експерти към тричленния съвет на директорите. Общо разходите за персонала за шестте месеца са били 58 хил. лв.

Общата загуба от авантюрата вече е 8.44 млн. лв. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #4

  Ilian Vassilev Борисов сдаде напълно енергетиката на ДПС. Имплозия на властта. Катастрофата е неизбежна. В режим на свободно падане сме. Всяка година се крадат над 1 милиард лева. Цацаров и Гешев нехаят. Оставките вече не решават въпроса. Очаквам в скоро време ГЕРБ да сдаде и властта. Защото консумират само негативите, кадрово са блокирани, кризите и тяхното управление са много над възможностите им. Имат нужда от някой друг да бъде на власт по време на краха. Единствено ДПС са дежурно готови за власт, защото при тях отговорност и наказания няма.

 2. Лизи Гугуткова
  #3

  От няколко дни нефта пада. Бензина в БГ - НЕ! Към 8 ч. суровия петрол Brent се търгува на Междуконтиненталната борса по 58,86 долара за барел, септемврийските фючърси за суров петрол WTI струваха 53,57 долара за барел.

 3. Лизи Гугуткова
  #2

  Турция вижда продажби на ВПГ в България преди износа на газ от TurkStream, източници Тurkey eyes Bulgaria LNG sales ahead of TurkStream gas exports, sources LONDON (ICIS) - Турският оператор на газови мрежи BOTAS и Българският Булгартрансгаз са готови да подпишат споразумение за взаимно свързване за трансграничен капацитет, което би могло да позволи на Турция да продаде газ преди износа на руската компания TurkStream в България, съобщиха три източника, близки до въпроса. Руснаците трябва да си направят нова връзка .„..

 4. Коментарът е изтрит в 08:25 на 7 август 2019 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.