БЕХ остана без шеф, управата му подменена

“Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) остава без директор, а двама от членовете на управата на компанията-майка на държавните енергийни дружества са сменени, става ясно от съобщение, качено само на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Според него министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е решил да освободи досегашния Съвет на директорите на БЕХ, в който влизаха изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов, който е на поста от пролетта на 2011 г., както и бившият служебен зам.-министър на енергетиката Божан Стоянов и Тодор Шопов.

 

Не се посочва какви са мотивите за отстраняването на ръководството на БЕХ. В съвета са назначени двама нови членове – това са шефът на ТЕЦ “Марица Изток 2“ Георги Христозов, който бе спряган за зам.-министър на енергетиката, но очевидно ще се размине с този пост, както и Боян Боев. За него не се посочва какъв е.

 

При поемането на поста Драгомир Стойнев каза, че ще се запознае с работата на шефовете на държавните енергийни дружества, преди да реши дали да ги сменя.

 

Смяната на ръководството на БЕХ става в момент, в който трябва да се разделят "Националната електрическа компания" и "Електроенергийния системен оператор", който в момента е част от НЕК и ползва електропреносната мрежа, която е собственост на НЕК и обезпечава теглени от дружеството кредити, но трябва да стане собственост на ЕСО. Заради забавеното с повече от година разделяне Европейската комисия заведе дело срещу страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес