След ден на размисъл кабинетът призна

БЕХ подписва с "Уестигхаус" за VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Финансовият модел и строителството остават за следващите правителства

БЕХ подписва с "Уестигхаус" за VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Американската компания "Уестигхаус" ще подпише споразумение за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба в четвъртък. Признанието идва след ден на размисъл, защото премиерът Пламен Орешарски отказа да съобщи за него в сряда въпреки, че беше попитан след заседанието на кабинета.

 

Акционерното споразумение е между проектната компания АЕЦ "Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и "Уестигхаус Електрик Къмпани" и ще влезе в сила след окончателно одобрение от следващото правителство. Бъдещите управляващи ще трябва да подготвят финансовия модел, както и договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, чиято подготовка все още не е започнала, се казва в правителственото съобщение.

 

Открехване на завесата

 

Правителствената информационна служба реши да открехне леко завесата след като в сряда премиерът излъга, а негови министри разказаха неофициално, че е взето решение за подписване на споразумението под условие, така че то да бъде потвърдено от следващия кабинет. Това накарало вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева да попита "какво правим, ако следващите не го одобрят", но отговор не последвал, разказаха присъствали на заседанието на кабинета пред Mediapool.

 

"Много ми се иска този проект да продължи", каза Орешарски в сряда в отговор на въпрос на Mediapool без да съобщи за взетото решение. Той отново повтори колко е важен този проект за България, как е убеден, че трябва да се случи, но оставя на следващия кабинет да продължи работата по проекта.

 

Полутайна среща в БЕХ

 

В четвъртък следобед в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имаше среща на шефовете на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и на АЕЦ "Козлодуй Нови мощности" Валентин Илиев – дружеството, което трябва да строи новия реактор. Двамата бяха разпознати на влизане в сградата на БЕХ от журналистите, но не стана ясно дали е имало и представители на "Уестингхаус".

 

"Нищо няма да коментирам. Нищо не е подписвано. Сто пъти съм казвал – никакви финансови ангажименти не са поемани, не мога да ви разбера. Що за чудо е това!", заяви шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов на излизане от БЕХ. Той отказа да каже какъв е бил поводът на срещата и какво са разисквали в централата на БЕХ.

 

Все пак договор ще има

По примера на Орешарски, но само след няколко часа на размисъл, Иван Генов все пак обяви, че споразумение с американците ще бъде подписано в четвъртък. По думите му то ще е за влизането на "Уестингхаус" с 30% в акционерното дружество "Козлодуй Нови мощности". Останалите 60% ще са собственост на  АЕЦ "Козлодуй".

В споразумение ще фигурира сумата от 5.3 млрд.долара за изграждането на новите ядрени мощности. “Цифрата фигурира, но тя е като индикативна стойност. За да стане реална тази цифра, трябва да приключат преговорите, след които ще бъде подписан договорът за инженеринг, доставка и строителстство на централата“, каза Генов пред БНТ.

Генов не каза колко ще струва токът, който ще произвежда 7-ми реактор, построен от "Уестингхаус", но според него АЕЦ "Козлодуй" била в изгодна позиция, защото с удължаване на ресурса на 5-ти и 6-ти блок, България ще може да изплаща заемите по изграждането на 7-ми блок чрез продажбата на тока от 3-те блока, която като средна стойност щяла да е най-ниската в региона.

Според Генов не било проблем, че "Уестингхаус" няма лиценз за Европа."За да получим разрешение за изграждане на нова мощност, за да получим лиценз за експлоатиране на тази мощност трябва да имаме разрешение от българския регулаторен орган, не от европейски", каза шефът на АЕЦ "Козлодуй".

Депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков коментира пред БНТ, че цената 5.3 млрд.долара само за един реактор е по-висока от цената на друг спрян проект, където цената при това за два реактора трябваше да е 3.9 млрд.долара. Ерменков предположи, че има поети ангажименти, след като се бърза с подписването на споразумението с “Уестингхаус”.

От пресцентъра на БЕХ цял ден отричаха да е подписвано споразумение с американската компания. Министерството на икономиката, което е принципал на БЕХ, няма официална реакция и също мълчи по случая.

 

Така се родиха нови спекулации, че споразумението е не за един, а за два ядрени реактора.

 

Внезапно посещение от САЩ

 

Индикациите, че предстои развръзка около подписването на споразумението с "Уестингхаус", започнаха с изненадващата смяна на шефа на БЕХ Иван Йончев с Жаклeн Коен на 10 юли.

Официалният мотив беше предстояща операция на Йончев. "Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност – 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ "Козлодуй Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала", каза Йончев за последно.

 

Също толкова внезапно във вторник на посещение у нас пристигна президентът на "Уестингхаус" Даник Родерик, който се срещна с премиера Пламен Орешарски. Според правителствената информационна служба по време на срещата Родерик отбелязал "опасенията си от забавяне на проекта" за АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес