БЕХ пое още 100 млн. лв. газов дълг на столичното парно

БЕХ пое още 100 млн. лв. газов дълг на столичното парно

Дежурната касичка за покриване на дългове в държавната енергетика – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), отново е използвана за уреждане на последния газов борч на общинската "Топлофикация-София", научи Mediapool от свои източници.

От БЕХ потвърдиха, че са сключили договор с държавния газов доставчик "Булгаргаз" за купуването на дълга на столичното парно, заради който то беше заплашено в средата на юли с принудително събиране чрез частен съдия изпълнител на вземания за 106 млн. лв., половината от които неплатени фактури за отоплителния сезон 2017-2018 г.

Задължението провокира не особено силна атака от страна на общинарите от БСП срещу ръководството на топлофикационното дружество, а след намесата на енергийния министър Теменужка Петкова бе обявено споразумение приходите на столичното парно "Топлофикация" от продажбата на ток, произведен от централите ѝ, да отиват директно по сметките на "Булгаргаз", за да се погасяват задълженията за синьо гориво. Според представени тогава разчети вариантът бе 80 млн. лв. от приходите на централата от продажба на ток по преференциални цени на НЕК да отиват директно в "Булгаргаз".

Влезли в сила законови промени от 1 юли 2018 г. обаче принуждават топлофикациите с инсталирана мощност над 4 МВ да продават електроенергията си директно на борсата за ток. Така след повече от месец преговори и натиск върху "Булгаргаз" да даде преференциални спрямо останалите си клиенти условия за издължаване сделката претърпява промяна.

"Булгаргаз" вече си е взел парите, БЕХ – неясно кога и как

На 28 август БЕХ подписва с "Булгаргаз" договор за цедиране на вземания на газовото дружество от "Топлофикация София" за 99.193 млн. лв. Сумата включва главница и лихви по издадени фактури от "Булгаргаз" на столичното парно за доставен природен газ, обясниха от БЕХ пред Mediapool.

Още същия ден енергийният холдинг превежда на дъщерното си дружество "Булгаргаз" сумата и по силата на договора за цесия встъпва в правата му по дълга на общинското дружество.

"Булгаргаз" на свой ред подписва тройна сделка с "Топлофикация София" и Фонда за сигурност на електроенергийната система, според която газовият доставчик ще получава приходите от продаваните количества електроенергия от столичното парно на свободния пазар. Тези постъпления обаче са малко и не са достатъчни за уреждането на целия борч, поради което преди това е постигната договорката за цесията.

Все още обаче не е ясно за какъв период от време и при какви условия общинската топлофикация ще се издължава на БЕХ, тъй като в момента се провеждат преговори между двете страни за сключване на споразумение за новиране на задължението, посочиха от холдинга.

"След подписването на договора, "Топлофикация" София ще започне изплащането на дължимите суми, съгласно погасителния план, договорен между страните", добавят от БЕХ.

Раздадените от холдинга пари вече достигат 5 млрд. лв.

Така енергийната група, обединяваща АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток", "Националната електрическа компания" (НЕК), "Електроенергийния системен оператор", "Булгаргаз", газовия оператор "Булгартрансгаз" и няколко по-малки активи, прибави още 100 млн. лв. към близо 2-та милиарда лева, които има да си прибира под формата на предоставени кредити и други вземания от дъщерните си дружества, някои от които в последното шестмесечие не могат да се похвалят с добри финансови резултати. Отделно БЕХ дължи близо 3 млрд. лв. по взети облигационни заеми, които пък потънаха за дългове на НЕК.

Това е и вторият газов дълг на "Топлофикация София", който БЕХ купува и плаща. Първият беше цедиран през декември 2015 г., когато столичното парно и холдингът сключиха споразумение за изплащане в период от двадесет години на натрупаните за десет години дългове от 503  млн. лв.  за потребен, но неплатен природен газ.

За близо три години общинското дружество е погасило едва 30 млн. лв. от този борч, сочи финансовият отчет на БЕХ към края на юни 2018 г. "Топлофикация-София" продължава да дължи 473.725 млн. лв. на държавния холдинг. Със скорост от 10 млн. лв. годишно не е ясно как столичното предприятие въобще ще може да си издължи борчовете.

Сделката за цесията от една страна осигурява ликвидни средства в газовия доставчик преди отоплителния сезон, но от друга открива поредна възможност за топлофикацията да трупа нови газови дългове. От години нейният обичаен борч към "Булгаргаз" варира от 100 до 150 млн. лв. и е под съмнение дали предприетите сега мерки ще променят нещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес