БЕХ погаси изцяло първия си облигационен заем

БЕХ погаси изцяло първия си облигационен заем

"Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) е погасил изцяло първия си облигационен заям за 500 млн. евро, теглен през ноември 2013 г. и срок за изплащане от пет години, съобщиха от компанията в сряда, когато е било извършено плащането.

Погасяването на първата облигационна емисия, чиято годишна лихва беше 4.25 на сто, е станало с пари от пласираната в периода юни-септември тази година трета облигация за 600 млн. евро. Този заем е с по-изгодна лихва от 3.5 на сто.

Половината от парите от първия заем на БЕХ от финансовите пазари отидоха за уреждане на дълг на дъщерната му "Национална електрическа копания" (НЕК) по кредит от 250 млн. евро за строежа на АЕЦ "Белене", а друга част бе предвидена за проваления проект за газопровода "Южен поток".

След успешно реализираното рефинансиране няма съществена промяна в коефициентите на задлъжнялост на компанията, посочва се в съобщението на БЕХ, който има още една облигационна емисия. Тя бе пласирана през 2016 г. и е на стойност 550 млн. евро.  Тези пари също отидоха за дългове на НЕК, натрупани към двете т. нар. американски въглищни централи за изкупената тяхна електроенергия по дългосрочните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Лихвата по този заем е 4.875 на сто. След срещи с инвеститори във Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Цюрих и Виена и засилен инвеститорски интерес емисията беше презаписана в размер на над 2 милиарда евро. Нейният падеж е през август 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?