БЕХ поиска по-ниски заплати за българските служители в "Южен поток България"

Теменужка Петкова. Сн.БГНЕС

Ръководството на "Българския енергиен холдинг" е предложило на директора на "Южен поток България" от българска страна Димитър Гогов българските служители на смесеното дружества да получават възнаграждения съгласно средните в сектор "Енегретика". Това решение за препоръка е било взета но 20 януари, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в петък пред бТВ.

Тя отказа за каже какви точно са заплатите в дружеството, създадено за реализацията на българското трасе на газопровода, с мотива, че те са публична тайна.

Според медийни публикации, заплатите в "Южен поток България" са средно за 10 358 лв. Според финансовия отчет на дружеството за 2013 г. за заплати са похарчени около 3 млн. лв.

Още миналата седмица председателят не енергийната парламентарна комисия Делян Добрев предложи да се намалят заплатите в дружеството до изясняването на бъдещето му. Логично е да се предприемат действия по ликвидация на "Южен поток България", но руската практика е да държи на трупчета подобни проектни компании. Конкретен пример в това отношение е проектната компания за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", която въпреки отказа на България от проекта, продължава да съществува.

Петкова напомни, че все още руската компания "Газпром", която държи 50 процента в дружеството, не е внесла в компанията официален документ, че спира строежа на газопровода, както обяви това на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?