БЕХ получи повишен с две степени кредитен рейтинг

БЕХ получи повишен с две степени кредитен рейтинг

Водещата международна рейтингова агенция "Мудис" (Moody‘s) присъди индикативен кредитен рейтинг "Ba1" със стабилна перспектива на “Българския Енергиен Холдинг“ (БЕХ), съобщиха от агенцията и от БЕХ.

Нивото на присъдения рейтинг е с две степени по-високо от предишния рейтинг на холдинга, който през септември 2015 г. бе намален от тогавашната агенция "Фич" на "ВВ-" с негативна перспектива от предишната оценка, която беше "BB”. Причината бе в лошото финансово състояние на дъщерните дружества на БЕХ и предстоящия за вземане кредит до 650 млн. евро, който обаче сведен до 535 млн. евро

За тази година агенцията е сменена и "Мудис" е повишила кредитния рейтинг на държавния енергиен холдинг. Оценката "Ва1" по сравнителните таблици на рейтинговите агенции съответства на "ВВ+" на "Фич".

Повишаването на оценката на БЕХ е заради подобреното му финансово състояние благодарение на мерките за свиване на тарифния дефицит, взети през август 2015 г. от правителството, посочва рейтинговата агенция. Тя очаква тези мерки да продължат да оказват влияние върху паричния поток на компаниите в групата.

От "Мудис" посочват, че предстоящата либерализация на енергийния пазар в България може да окаже както благоприятно въздействие върху финансовото състояние на холдинга, така и да го разклати предвид изземането на пазара от групата, която в момента е основен производител на ток в страната и играч в сектора.

Агенцията обаче предупреждава, че ликвидността на БЕХ в момента е слаба и напълно зависима от вътрешния паричен поток на дъщерните си дружества. В оценката е взето предвид и това, че на БЕХ предстои пускане на облигационна емисия, с приходите от която да се разплати за отпуснатото мостово финансиране от 535 млн. евро за погасяване на дълговете на дъщерната си "Национална електрическа компания" към двете т.нар. американски електроцентрали за купена енергия по дългосрочните договори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?