БЕХ пуска нови облигации на ирландската и българската борса

Планира и по-ранно изкупуване на двете съществуващи емисии

БЕХ пуска нови облигации на ирландската и българската борса

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ смята да реализира двойно листване на свои облигации на Ирландската фондова борса и на Българската фондова борса, което ще бъде организирано от "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед" (Citigroup Global Markets Limited - CGML) и "Първа Финансова Брокерска Къща“ (ПФБК) като водещ мениджър и ко-мениджър.

Договорът с инвестиционните консултанти е бил подписан в четвъртък, съобщиха от БЕХ. Те са били предпочетени сред общо седем кандидати. Какво ще е възнаграждението за консултанта и кои са били останалите претенденти холдингът не посочва. С тях се е преговаряло директно, а не в обявена процедура, уточниха от БЕХ. 

Не се съобщава и размерът на търсената сума, която принципно е предназначена за рефинансиране на падежиращата през ноември 2018 г. облигационна емисия на дружеството, която беше за 500 млн. евро. Сумата на сега търсените средства може да е обаче по-голяма, допуснаха от БЕХ преди време.

За необходимостта от тегленето на нов заем от страна на БЕХ за погасяването на първата ѝ емисия стана ясно още през февруари, когато при новата си повишена оценка рейтинговата агенция "Фич" изрази такова очакване като начин за запазване ликвидността на държавната енергийна група. Пускането на нова емисия по-късно бе потвърдено от шефа на холдинга Петьо Иванов. Тогава той коментира, че зависимост от пазарните условия може да бъде решено да се набере и по-голяма сума. Иванов изрази увереност, че по новата облигация ще бъдат постигнати по-добри условия за БЕХ в качеството му на емитент в сравнение с тези от 2013 г. Тогавашната доходност за записалите облигации бе 4.25 на сто.

Половината от тегления през 2013 г.  заем отидоха за уреждането на дълга на НЕК за предпроектното проучване за спрения строеж на АЕЦ "Белене".

БЕХ има да погасява още една облигационна емисия, реализирана на борсата в Ирландия през 2016 г. Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът отново погаси задължения на дъщерната си НЕК към двете т.нар. американски въглищни централи в комплекса "Марица Изток".  Годишните лихвени плащания по тази емисия са в размер на 4.875%“

В съобщението си от четвъртък БЕХ посочва още, че "с оглед оптимизиране на лихвените разходи за дружеството, консултантите ще организират провеждането на процедура за по-ранното обратно изкупуване (tender offer) на съществуващите облигации на БЕХ, пласирани през 2013 г. и 2016 г.".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес